Izak Košir

 |  Mladina 3  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Matej Povše/SMG

Umetnost vojne / Umetnost miru, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

Premiera 20/01 ob 19. uri

Mlado Mladinsko je pobuda, v kateri Slovensko mladinsko gledališče združuje moči z najstniki, ki jim je blizu uprizoritvena umetnost. Premiera čisto prve predstave Mladega Mladinskega je bila februarja 2022, sovpadla je torej z začetkom rusko-ukrajinske vojne, in ta vojna, ki ji še ni videti konca, je bila tudi izhodiščna spodbuda za letošnjo predstavo Umetnost vojne / Umetnost miru. Tudi zato, ker so v Ukrajini ob prvih napadih izdali ukaz, da fantje, starejši od šestnajst let, ne smejo zapuščati države. Vsi mladinci prve generacije Mladega Mladinskega pa so bili takrat starejši od šestnajst let. V predstavi, ki jo je režirala Ana Duša in v kateri nastopajo tudi profesionalni igralci Janja Majzelj, Matej Recer, Blaž Šef in Vito Weis, se sprašujejo, kako ravna posameznik, ki se znajde v tako skrajnih okoliščinah. Kako vojna spremeni družbo? Kako vojska spremeni človeka?

Đorđić se vrača, SiTi Teater, Ljubljana

24/01 & 09/02 ob 20. uri

Po odrski predelavi romana Gorana Vojnovića Čefurji raus! v istoimensko monokomedijo v režiji Mareta Bulca, ki je postala uspešnica (Aleksandar Rajaković jo je odigral več kot 400-krat), se glavni junak Marko Đorđić vrača na slovenske odre. Tako kot v nadaljevanju romana, ki je izšlo leta 2021, se – pod takritko istega režiserja in v telesu istega igralca – vrne na ljubljanske Fužine in pojasni, kje je bil in kako je spet živeti v Sloveniji. Je Đorđić zdaj gaser? Kaj si o njegovi vrnitvi mislita mama in oče? Kdo so danes njegovi prijatelji in kaj imajo z vsem tem droge, policija in Slovenske Konjice?

Sahareya, Hangar Teatri, Trst, Italija

19/01 ob 21. uri

Sahareya (Sarah Al Saleh) je slovenska raperka, pevka, plesalka in igralka, ki z zadnje turneje po Indiji premierno prihaja v Trst, kjer bo odprla Tržaški filmski festival. Družbo ji bo (kot ponavadi) delal njen brat, producent in didžej Sunny Sun. Vstopnica stane 10 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.