Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 4  |  Kultura  |  Film

V slovenskih filmih vse poti vodijo na morje

Gepack, prvenec tiktokerja Žige Kukoviča

zadržan +

Kadar bom vandral. Gepack (Žiga Kukovič, 2024). 

V slovenskih filmih vse poti vodijo na morje. In tudi Gepack, prvenec tiktokerja Žige Kukoviča, je film o štirih prijateljih, ki se s starim mercedesom – masivnim kot chrysler v Kozoletovem Remingtonu – odpeljejo na morje, a pot je – tako kot v Vincijevem road tripu Babica gre na jug – dolga, polna ovir.

Domišljavi, nakurčeni, toksični Jon (Tine Ugrin), manični, gostobesedni, bobnarski Nace (Robert Kladnik), prestrašeni, labilni, ojdipski Bošti (Jan Gerl Korenč) in zadržani, nesrečni, deviški Srečo (Maks Dakskobler), ki ne ve, kaj hoče, in ki bi bil »zadnje dekle«, če bi bil Gepack slasher, ne pa šašava komedija, doživijo okvaro, zagrešijo tatvino, nabašejo na hrvaškega carinika, ki misli, da prevažajo »robo« (mislite, da se moti?), srečajo tri punce, ki se poigrajo z njimi (Srečo se zatreska v četrto, štoparko iz Rovt, ki ne ve, kaj hoče, in ki jo igra Pia Skvarča), se pretvarjajo, da jim punce pomenijo več od fantovske družbe, pustijo, da iz njih skačejo rovte (na dolinski način), uživajo v ubijalskem soundtracku in obnemijo, ko pred njih nenadoma skoči Matjaž Javšnik, avtomehanik, ki pokaže, kaj je to cameo, kaj je to stand-up, kaj je to perfekten timing in kaj je to obvladovanje trenutka.

Kukovič je videl nekaj filmov, a če bi jih videl več, bi lažje pokril luknje med temi – sicer finimi, kinetičnimi, samozavestnimi – trenutki, ki bodo na TikToku izgledali fantastično.

Kukovič mu ne skače v besedo – zaveda se trenutka. In zaveda se, da filme naredijo prav takšni trenutki – in trenutki, kot je tisti, ko eden izmed prijateljev pusti, da »goveji« štikel Kadar bom vandral (via Avseniki), ki se privrti na radiu, ostane in se z avtom, cesto, vanishing pointom in ostanki dneva spoji v sublimno kapsulo. Kukovič je videl nekaj filmov, a če bi jih videl več, bi lažje pokril luknje med temi – sicer finimi, kinetičnimi, samozavestnimi – trenutki, ki bodo na TikToku izgledali fantastično. (kino)

q2ppV5KqTAA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.