Luka Volk

 |  Družba

Slovenija bi Evrovizijo lahko pozvala k izločitvi Izraela 

Vodstvo RTV Slovenija bo premislilo o pobudi, da naj Evrovizijo pozove k izločitvi Izraela iz glasbenega tekmovanja

Slovenijo bo letos na Evroviziji zastopala Raiven s skladbo Veronika

Slovenijo bo letos na Evroviziji zastopala Raiven s skladbo Veronika
© Tjaša Barbo

Odločitev Evropske radiodifuzne zveze (EBU), ki bdi nad organizacijo Evrovizije, da Izraelu dovoli udeležbo na letošnji Evroviziji, je dvignila precej prahu. Več kot 1.400 finskih glasbenih ustvarjalcev je podpisalo poziv finski javni radioteleviziji Yle, naj bojkotira Evrovizijo, v kolikor bo ta Izraelu res dovolila udeležbo na tekmovanju, pred tem je podoben poziv islandski RÚV podpisalo tudi Islandsko združenje skladateljev in avtorjev besedil. Z RÚV so predvčerajšnjim sporočili, da možnost bojkota ni izločena.

S tekmovanja je bila po začetku napadov na Ukrajino izločena Rusija, k temu so pripomogli tudi številni pozivi članic EBU. Resnejših pobud k izločitvi Izraela doslej še ni bilo. Članica zveze je sicer tudi RTV Slovenija, zato smo se na vodstvo hiše že pred dvema tednoma obrnili z vprašanjem, ali namerava zvezo pozvati k izločitvi Izraela oziroma ali bi bila – če EBU Izraela ne bo izločila – pripravljena tekmovanje bojkotirati. 

Kot je tedaj sporočila Ksenija Horvat, direktorica TV Slovenija, namerava RTV Slovenija "spremljati pobude na EBU in se na vsakršni razpravi o sodelujočih na evrovizijski popevki zavzeti za enak odnos EBU do vseh držav v vojnih razmerah". Ali misli RTV Slovenija sama podati predlog o izločitvi Izraela, se v hiši niso izrekli.

Na slednje je na včerajšnji seji sveta RTV Slovenija opozoril tudi svetnik Tadej Troha. "Najbrž vsi vemo, kaj se trenutno dogaja v Gazi, vemo tudi, da po Evropi že obstajajo pobude, ki udeležbo Izraela na tem tekmovanju problematizirajo," je dejal. "Gre za stvar, ki je daleč od nedolžne. Že sama ideja, da neka država, ki izvaja take stvari, z drugim obrazom nastopa na vseevropski razvedrilni oddaji, je vsaj malo nenavadna." 

"Najbrž vsi vemo, kaj se trenutno dogaja v Gazi, vemo tudi, da po Evropi že obstajajo pobude, ki udeležbo Izraela na tem tekmovanju problematizirajo. Gre za stvar, ki je daleč od nedolžne. Že sama ideja, da neka država, ki izvaja take stvari, z drugim obrazom nastopa na vseevropski razvedrilni oddaji, je vsaj malo nenavadna."

Tadej Troha,
svetnik RTV Slovenija

Na vodstvo javne radiotelevizije se je obrnil z vprašanjem, ali namerava na EBU podati kakšno pobudo v zvezi z udeležbo Izraela na tekmovanju. "Pri takih temah je molk zelo glasen, nevtralnost v takih zadevah ni nevtralna, ampak je aktivna nevtralnost. Treba se je siliti v to," je poudaril. Da bi morala RTV Slovenija zavzeti aktivnejšo vlogo pri vprašanju udeležbe Izraela na Evroviziji, se je strinjal tudi Goran Forbici, predsednik sveta. 

"V ničemer glede tega nimam drugačnega stališča," je odgovoril Zvezdan Martič, predsednik uprave RTV Slovenija. "Tudi z direktorico TV Slovenija sva se o tem pogovarjala in imava enako stališče. Ne vem pa, ali smo mi sploh v poziciji, da na EBU kaj sprožimo ali dosežemo." Obenem je opozoril, da bi bilo v tem primeru treba premisliti tudi o odnosu do drugih vprašanj in dogodkov – naj bo to šport, politika ali gospodarstvo –, ki vključujejo Izrael.

Ksenija Horvat je odgovorila, da se, tako kot Martič, pobudi pridružuje. "To se mi zdi edina korektna in etična poteza," je poudarila. A je obenem opozorila, da gre za kompleksno temo, ki bi ji bilo potrebno nameniti več časa. "Ker ne gre samo za evrovizijsko popevko. Znotraj mednarodne izmenjave posnetkov vsak dan sodelujemo z vsemi članicami Evrovizije," je dejala. Na RTV Slovenija bi morali zato preveriti, ali bi tovrstna pobuda lahko kakorkoli vplivala na delo novinarjev ali otežila delovanje hiše.

Uprava RTV Slovenija namerava v roku nekaj dni zbrati vse potrebno informacije za nadaljevanje razprave na to temo, do naslednje razprave naj bi prišlo v roku dveh tednov. 

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.