Uredništvo

 |  Politika

»Zdravniki imajo pravico do stavke, mi vsi pa pravico do zdravja in življenja«

IZJAVA DNEVA

"Zdravnikom je seveda treba priznati, da je njihov študij napornejši in daljši, da so razmere za delo mnogokje res nevzdržne in da mnogi delajo na meji izgorelosti. Mlajši specialist iz ene od regionalnih bolnišnic mi je pred dnevi pripovedoval, zakaj je umaknil soglasje za nadurno delo: ker ga trije zaporedni dnevi dežuranja ubijejo, ker bi v skladu s standardi lahko v enem dnevu pregledal 20 pacientov, mora pa jih 30 in več, zasluži pa okoli 2400 evrov neto, z nadurami vred. Zakaj mediji ne objavite zdravniških plač na spodnjih klinih lestvice, je bil jezen. A potem sva skupaj ugotovila, da imajo številni zdravniki z že zdaj prav lepo plačo neverjetno energijo, da lahko po naporni službi oddelajo še en delovnik v zasebnih ordinacijah."

"Zdravniki imajo pravico do stavke, mi vsi pa pravico do zdravja in življenja. Na vladi je, da te pravice zavaruje, na zdravnikih pa, da gredo na kavo s sodniki, ki so se odpovedali stavki, ker razumejo, da imajo še tako upravičene plačne zahteve svojo mejo – pravice drugih."

(Ranka Ivelja, novinarka in komentatorka, v kolumni za Dnevnik o pravicah zdravnikov in pacientov)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.