STA

 |  Politika

Zidar v hiši skrival več kot 800.000 evrov gotovine

Nekdanji direktor in lastnik SCT, pokojni Ivan Zidar upnikom dolguje okoli 16 milijonov evrov

Nekdanji prvi mož SCT-ja Ivan Zidar ob odhodu s sodišča leta 2012, kamor že nekaj časa (zaradi zdravstvenih težav) ne hodi več

Nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar ob odhodu s sodišča leta 2012, kamor takrat že nekaj časa (zaradi domnevnih zdravstvenih težav) ni hodil več
© Borut Krajnc

Nekdanji direktor in lastnik SCT, pokojni Ivan Zidar je pred upniki v svoji hiši skrival okoli 830.000 evrov gotovine, poroča časnik Delo. Stečajni upravitelj je denar v Zidarjevem sefu vrnil v stečajno maso, razkriva 21. decembra objavljeno poročilo stečajnega upravitelja.

Zidar je vodil gradbeno podjetje SCT, podjetje je tudi privatiziral in ga izčrpal. Po izbruhu afere Čista lopata leta 2008 je bil obsojen na 14-mesečno zaporno kazen. Šlo je za podkupovanje pri pridobivanju posla gradnje novega stolpa zračne kontrole. Leta 2011 je šel SCT v stečaj, leta 2015 pa je sodišče začelo postopke za Zidarjev osebni stečaj, poroča Delo.

Popis terjatev je razkril, da upnikom dolguje okoli 16 milijonov evrov. Hkrati se je upravitelj lotil iskanja premoženja gradbenega barona, da bi v čim večjem deležu poplačal upnike. Te je tudi javno pozval, naj se mu javijo, posredujejo pa naj tudi dokaze, če vedo kaj več o Zidarjevem dodatnem premoženju.

Zidar je še pred osebnim stečajem pri notarju urejal premoženjska razmerja z ženo Vincencijo, s katero sta se kasneje tudi ločila. Nanjo je prenesel precej nepremičnin, sam pa je obdržal denimo deleže v podjetjih, piše Delo.

Zidar je leta 2021 umrl in ni dočakal konca postopka, tri leta po njegovi smrti pa zadeva poteka kot stečaj zapuščine. Postopek je nekoliko zastal, saj nekatere pravde na sodiščih še potekajo, od razpleta pa je odvisno, ali bodo nekatere terjatve priznane ali ne, je za Delo pojasnil stečajni upravitelj Boštjan Jurkošek. Po njegovih besedah do Zidarjeve smrti niso imeli dostopa do njegove nepremičnine na Zelenovi ulici 34.

Ko pa so vanjo vstopili, so v njej odkrili sef. V njem je bilo skoraj 600.000 evrov gotovine, poleg evrov pa so bili še švicarski franki, vredni več kot 230 tisoč evrov, je razvidno iz dopolnitve otvoritvenega poročila, 21. decembra objavljenega na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

Polovica denarja bo pristala v Zidarjevi stečajni masi, polovica pa v stečajni masi njegove nekdanje žene Vincencije Zidar oziroma Lambergar, ki je tudi v postopku osebnega stečaja, še poroča Delo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.