Uredništvo

 |  Kultura

»V zahodnem svetu so zelo modni ekscesi in pretiravanja«

IZJAVA DNEVA

"Nedvomno imamo danes opraviti z različnimi skrajnostmi, obstajajo družbe silnega pomanjkanja, pa takšne, ki so prenasičene in kljub temu radikalno nezadovoljne. V tako imenovanem razvitem zahodnem svetu so zelo modni ekscesi in pretiravanja, k temu veliko pripomorejo tudi mediji in družbena omrežja. Zdi se mi, da smo že zelo utrujeni od brezciljnega tavanja in iskanja pozornosti, ki pač ne prineseta notranje pomiritve, obenem pa s tem odvračamo pogled od realnih težav, od vojnih strahot in rastoče nestrpnosti do uzurpiranja naravnih virov in vse večje družbene razslojenosti. V jedru je praznina, odsotnost predstave o tem, da je življenje kratko in podarjeno. Najbolj nam verjetno manjka že temeljne hvaležnosti, da sploh obstajamo, ob tem pa vitalnosti in veselja do življenja, ki je paradoksalno veliko večje tam, kjer je materialnih dobrin precej manj."

(Miljana Cunta, dobitnica nagrade Prešernovega sklada za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo, v intervjuju za Delo, o tem, da smo v vseh pogledih zašli)

Miljana Cunta

Miljana Cunta
© sloveniafrankfurt2023.com

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.