STA

 |  Politika

Odstopil generalni sekretar SD Klemen Žibert

Ob tem je poudaril, da želi s svojim odstopom stranko razbremeniti očitkov, ki te dni padajo nanj in njegovo družino ter "posledično črnijo ugled stranke", ki ji pripada že skoraj dve desetletji

Predsednica SD Tanja Fajon in glavni tajnik stranke Klemen Žibert

Predsednica SD Tanja Fajon in glavni tajnik stranke Klemen Žibert
© Facebook / SD

Generalni sekretar SD Klemen Žibert je danes nepreklicno odstopil s te funkcije v stranki, so sporočili iz SD. Kot je ob tem zapisal Žibert, želi s svojim odstopom stranko razbremeniti očitkov, ki te dni padajo nanj in njegovo družino ter "posledično črnijo ugled stranke", ki ji pripada že skoraj dve desetletji.

"Očitki o moji vlogi glede nakupa stavbe na Litijski cesti ter premoženju moje družine te dni s strani tistih, ki jih na podlagi svoje enostranske resnice plasirajo v javnost, postajajo gorivo za javni linč stranke Socialni demokrati ter vseh njenih članic in članov, kar smatram, da je nedopustno," je Žibert zapisal ob odstopu.

Dogajanje v zadnjih dneh je, kot je zapisal, tudi v nasprotju z njegovim osebnim prepričanjem, da je "resnica, ne užaljenost in sla po maščevalnosti", tista, ki ji morajo slediti, ne glede na posledice, četudi z odstopom z ministrskega položaja, se je obregnil ob ravnanje ministrice za pravosodje iz vrst SD Dominike Švarc Pipan.

"Očitki o moji vlogi glede nakupa stavbe na Litijski cesti ter premoženju moje družine te dni s strani tistih, ki jih na podlagi svoje enostranske resnice plasirajo v javnost, postajajo gorivo za javni linč stranke Socialni demokrati ter vseh njenih članic in članov, kar smatram, da je nedopustno."

Klemen Žibert,
generalni sekretar SD

Na Švarc Pipan namreč letijo očitki o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ministrica je prevzela objektivno odgovornost in po več tednih ter več pozivih stranke SD, katere zaupanje je izgubila, v ponedeljek premierju Robertu Golobu ponudila odstop. A sta se dogovorila, naj ostane na ministrskem mestu toliko časa, da razčisti zgodbo. Ministrica je namreč navajala, da so jo zavajali, da so bili dokumenti, s katerimi je bila seznanjena potvorjeni, prst pa je uperila med drugim na nekatere uslužbence ministrstva, vpletanje v posel je očitala tudi Žibertu. Dodatno so mediji v zadnjih dneh nato razkrili, da sta Žibertova starša v zadnjih letih kupila več (tudi luksuznih) nepremičnin, tudi z nenavadno ugodnimi posojili.

Žibert je ob tem prepričan, da bo resnica o nakupu stavbe na Litijski in obtožbah, ki letijo nanj, prišla na dan. "Ta bo brez zavajanj in očitnega cilja slabiti stranko Socialni demokrati odpihnila meglo manipulacij ter zakoličila odgovornost vseh, ki danes hite razlagati, kako so krivi drugi, da bi s tem prikrili svojo odgovornost," je poudaril.

Zatrdil je, da si bo za slednje prizadeval tudi sam, da opere svoje ime in ime svoje družine, tudi zato, da na dan pride resnica. "S tem nimam nikakršnih težav, jih pa imajo očitno tisti, ki se danes ponašajo s samooklicanimi preiskovalci in iskalci pravice," je še poudaril Žibert.

Da se Žibertu maje stolček, je postalo jasno tudi po tistem, ko so s terena stranke začele prihajati zahteve po Žibertovem pojasnilu svoje vloge v spornem poslu in glede premoženja njegove družine. Sestanek s predstavniki območnih organizacij je še vedno predviden za danes popoldne.

Ob odstopu s funkcije generalnega sekretarja SD se je stranki na čelu s predsednico Tanjo Fajon zahvalil za izvolitev na to funkcijo, izkazano zaupanje ter prizadevanje za delo v dobro ljudi in države.

Vodstvo stranke se na odstop za zdaj še ni odzvalo. Žibertovega naslednika bi utegnila stranka voliti na marčnem kongresu, ki naj bi bil sicer zgolj statutarni, a se utegne razširiti na volilnega. Po statutu SD sicer v primeru odstopa, izključitve ali razrešitve nosilke ali nosilca določene funkcije v stranki imenuje predsedstvo stranke vršilko ali vršilca dolžnosti do naslednjega kongresa stranke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.