STA

 |  Svet

Von der Leyen / »EU mora ohraniti zagon za podporo Ukrajini«

Izpostavila je, da je evropska obrambna industrija povečala svojo proizvodno zmogljivost streliva za 40 odstotkov

EU mora ne le pospešiti dobavo streliva Ukrajini, ampak mora o njeni obrambni zmogljivosti razmišljati kot o delu lastne obrambne zmogljivosti, je danes v Evropskem parlamentu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Tudi evropski poslanci so poudarili pomen nadaljnje neomajne podpore Kijevu, med drugim na obrambnem področju.

EU mora ohraniti zagon za podporo Ukrajini, je v razpravi tik pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino dejala von der Leyen. Izpostavila je, da je evropska obrambna industrija povečala svojo proizvodno zmogljivost streliva za 40 odstotkov. Do naslednjega meseca bo EU Ukrajini dostavila več kot pol milijona topniških granat, do konca leta pa več kot milijon.

Vendar to po njenih besedah ni dovolj. Ukrajina je bodoča članica EU, zato se mora uniji približati tudi na področju obrambe. "Zato smo Ukrajino vključili v pripravo naše strategije obrambne industrije," je dejala in to označila za prvi korak, ki naj bi vodil k vključitvi Ukrajine v nekatere obrambne programe EU.

"EU mora ne le pospešiti dobavo streliva Ukrajini, ampak mora o njeni obrambni zmogljivosti razmišljati kot o delu lastne obrambne zmogljivosti."

Ursula von der Leyen,
predsednica Evropske komisije

Putin je pred dvema letoma začel vojno proti vsemu, za kar se zavzemamo že več kot 70 let, je poudarila von der Leyen, ki ostaja prepričana, da bo napadena država zmagala in da ji bo Evropa vsak dan te vojne in tudi po vojni stala ob strani. Želja po svobodi bo po njenem mnenju vedno zmagala, in tega Putin ne more razumeti, saj ne more razumeti, da se boj Ukrajincev razlikuje od boja ruskih vojakov.

Evropski poslanci so v razpravi poudarili, da mora EU še naprej trdno in enotno podpirati Kijev. Samo z orožjem bomo skrajšali to vojno, je dejal vodja politične skupine EEU mora ohraniti zagon za podporo UkrajiniPP Mandred Weber. Da je treba krepiti zmogljivosti za proizvodnjo orožja, se je strinjala tudi vodja politične skupine S&D Iratxe Garcia Perez.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je spomnil, da je EU na izrednem vrhu minuli teden potrdila 50 milijard evrov makrofinančne pomoči Ukrajini, pa je v razpravi pozval ameriški kongres k sprostitvi 60 milijard dolarjev pomoči Ukrajini.

O nadaljnji neomajni podpori EU Ukrajini - tako vojaški kot finančni - bo z ukrajinskimi sogovorniki danes in v sredo v Kijevu razpravljal tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Med drugim se bo srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, premierjem Denisom Šmihalom ter ministroma za zunanje zadeve in obrambo, Dmitrom Kulebo in Rustemom Umerovom.

SuVVAQr6cx8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.