STA

 |  Svet

»Imuniteta za Trumpa ne velja«

Prizivno sodišče zavrnilo zahtevo Trumpa po predsedniški imuniteti

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump nima predsedniške imunitete in ga je mogoče kazensko preganjati v primeru zvezne obtožnice zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev leta 2020, je danes odločilo zvezno prizivno sodišče v Washingtonu. Trump se bo na odločitev pritožil, kar pomeni, da bo o tem dokončno odločalo vrhovno sodišče.

Trump že več let trdi, da ga ne more nihče kazensko ali civilno preganjati zaradi dejanj, ki jih je storil v času vodenja ZDA, saj imajo predsedniki popolno imuniteto. Njegove trditve je sedaj zavrglo prizivno sodišče. Zadnjo besedo o tem bo najverjetneje imelo vrhovno sodišče s konservativno večino, poroča britanski BBC.

Trumpovi odvetniki so opozarjali, da kazenski pregon posebnega tožilca Jacka Smitha predstavlja prepovedano "dvojno nevarnost" - da se nekoga dvakrat preganja za isto kaznivo dejanje. Spomnili so, da je kongres že sprožil ustavno obtožbo proti Trumpu zaradi napada njegovih privržencev na kongres 6. januarja 2021, vendar ga senat ni obsodil.

"Kakršnakoli imuniteta, ki ga je morda ščitila, ko je bil predsednik, v tem primeru ne velja."

Prizivno sodišče ZDA

Prizivno sodišče je sklenilo, da se sklicevanje na imuniteto zavrne zaradi javne politike, zgodovine in strukture ameriške vlade in današnja odločitev je bila v skladu s pričakovanji ameriških ustavnih pravnikov.

"Njegovo sklicevanje na absolutno imuniteto za dejanja, ki jih je v času vodenja države opredelil kot uradna nima osnove v presedanih, zgodovini, besedilu in strukturi ustave. Prav tako nas ni prepričal argument o dvojni nevarnosti," je med drugim sporočilo sodišče.

V odločitvi je navedeno še, da je Trump v kazenskem pregonu, ki poteka, navaden državljan, ki ima enake pravice kot vsak drug obtoženec. "Kakršnakoli imuniteta, ki ga je morda ščitila, ko je bil predsednik, v tem primeru ne velja," je sporočilo sodišče.

Prizivno sodišče je sicer pred tem že zavrnilo sklicevanje Trumpa na imuniteto v primeru zasebne tožbe kongresnih policistov zaradi napada Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja 2021.

Po mnenju analitikov so sklicevanja na imuniteto zavlačevalna taktika Trumpa, ki upa, da se bo z morebitno zmago na letošnjih predsedniških volitvah izognil kazenskim pregonom in civilnim tožbam.

"Kazenski pregon predsednika zaradi njegovih uradnih dejanj krši ustavo in ogroža temelje naše republike. Predsednik Trump spoštljivo zavrača odločitev sodišča in se bo nanjo pritožil, da obvaruje položaj predsednika in ustavo."

Steven Cheung,
tiskovni predstavnik Donalda Trumpa

Sojenje proti Trumpu zaradi obtožb poskusov sprevračanja rezultatov predsedniških volitev leta 2020 je bilo sicer sprva predvideno za 4. marec, a bo zdaj preloženo do dokončne odločitve glede njegove imunitete. V primeru, da bo o imuniteti odločalo še vrhovno sodišče, se lahko sojenje zavleče tudi za več tednov ali mesecev.

Tiskovni predstavnik Trumpa Steven Cheung je že napovedal pritožbo. "Kazenski pregon predsednika zaradi njegovih uradnih dejanj krši ustavo in ogroža temelje naše republike. Predsednik Trump spoštljivo zavrača odločitev sodišča in se bo nanjo pritožil, da obvaruje položaj predsednika in ustavo," je sporočil Cheung.

"Predsednik ZDA mora imeti polno imuniteto, da lahko ustrezno deluje in dela to, kar je dobro za državo."

Donald Trump,
nekdanji predsednik ZDA

Ponovil je, da brez absolutne imunitete predsedniki ne bodo mogli opravljati svojega dela, ker bodo po odhodu s položaja izpostavljeni pregonom.

Za njim se je odzval tudi Trump in na svojem družbenem mediju Truth Social zapisal, da takšna odločitev, ki uničuje državo, ne sme obveljati. "Predsednik ZDA mora imeti polno imuniteto, da lahko ustrezno deluje in dela to, kar je dobro za državo," je zapisal.

LfQN0XPR-YU

p55V6VafYnk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.