STA

 |  Svet

Volitve brez zmagovalca / Največ volivcev izbralo kategorijo »nihče od kandidatov«

Največ volivcev je na glasovanju, na katerem Donald Trump ni sodeloval, izbralo kategorijo "nihče od navedenih kandidatov". Nikki Haley je prejela 32 odstotkov.

Izid primarnih volitev je bil vseeno slab za edino Trumpovo nasprotnico za osvojitev republikanske nominacije Nikki Haley

Izid primarnih volitev je bil vseeno slab za edino Trumpovo nasprotnico za osvojitev republikanske nominacije, Nikki Haley
© Gage Skidmore / Flickr

Ameriški demokrati in republikanci so v torek v Nevadi izbirali predsedniška kandidata. Medtem ko je pri demokratih pričakovano zmagal Joe Biden, pri republikancih zmagovalca ni bilo. Največ volivcev je na glasovanju, na katerem Donald Trump ni sodeloval, izbralo kategorijo "nihče od navedenih kandidatov". Nikki Haley je prejela 32 odstotkov.

Biden je med demokrati dobil približno 90 odstotkov glasov, in gladko premagal aktivistko Marianne Williamson.

Pri republikancih medtem sam izbor ne bo vplival na izbiro predsedniškega kandidata, saj strankarske volitve niso razdeljevale delegatov za nacionalno konvencijo stranke, ki bo julija v Wisconsinu, in vodilni kandidat Trump na njih niti ni sodeloval.

Gre za posledico spora med državnimi oblastmi v Nevadi in tamkajšnjo republikansko stranko. Medtem ko sta obe stranki v zvezni državi doslej svojega kandidata izbirali na zborovanjih, je namreč nevadski kongres leta 2021 menil, da bi koncept primarnih volitev omogočil večjo volilno udeležbo.

Republikanska stranka je napovedala, da pri tem procesu ne bo sodelovala, temveč bo svojega kandidata še naprej izbirala na zborovanju. Kandidati, ki bi nastopili na primarnih volitvah, pa nato ne bi smeli sodelovati še na zborovanjih.

Delegate za konvencijo republikancev bodo tako delili šele v četrtek na strankarskih zborovanjih, kjer Trumpova zmaga ni vprašljiva. Državno vodstvo stranke v Nevadi je kandidatom za uvrstitev na glasovnice zborovanj računalo 55.000 dolarjev, Haley pa ni hotela plačati.

"V Nevadi nismo porabili niti centa in niti kančka energije. Odločili smo se, da Trumpovi entiteti ne plačamo 55.000 dolarjev za udeležbo v nameščenem procesu."

Betsy Ankney,
tiskovna predstavnica kampanje nekdanje guvernerke Južne Karoline

"V Nevadi nismo porabili niti centa in niti kančka energije. Odločili smo se, da Trumpovi entiteti ne plačamo 55.000 dolarjev za udeležbo v nameščenem procesu," je v ponedeljek povedala Betsy Ankney, tiskovna predstavnica kampanje nekdanje guvernerke Južne Karoline.

Izid primarnih volitev je bil vseeno slab za edino Trumpovo nasprotnico za osvojitev republikanske nominacije, saj je prejela le 32 odstotkov glasov. Kar 62 odstotkov volivcev pa je svoj glas oddalo kategoriji "nihče od navedenih kandidatov".

Trump bo tako verjetno osvojil vseh 26 delegatov Nevade za nacionalno konvencijo, za zmago in osvojitev nominacije pa jih potrebuje skupaj 1215.

Republikanci imajo naslednje strankarske volitve 24. februarja v Južni Karolini, demokrati pa 27. februarja v Michiganu, ko jih bodo imeli tam tudi republikanci.

zYXJOZnj6b4

RGYYMxha8Qg

SgVxl7lW40o

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.