STA

 |  Svet

Skoraj polovica mladih Hrvatov uživa večje količine alkohola

Visok delež ima tudi Slovenija, na samem vrhu pa je Danska

Skoraj polovica Hrvatov, starih od 15 do 16 let, je v minulem mesecu vsaj enkrat užila večjo količino alkohola, je pokazala nova raziskava. S tem se je Hrvaška uvrstila med pet držav z največjim odstotkom mladih uživalcev alkohola v Evropi. Visok delež ima tudi Slovenija, na samem vrhu pa je Danska.

Večjo količino alkohola je v minulem mesecu najmanj enkrat užilo 45 odstotkov mladih, starih med 15 in 16 leti, s čimer se je Hrvaška uvrstila na peto mesto med evropskimi državami, so pokazali podatki raziskave Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki jih danes navaja hrvaški časnik Večernji list.

Na prvem mestu je Danska, kjer večje količine alkohola uživa 51 odstotkov mladih, prvo peterico pa poleg Hrvatov sestavljajo še Nemci, Avstrijci in Slovaki.

Med državami z visokim odstotkom mladih, ki uživajo večje količine alkohola, so tudi Madžarska z 42 odstotki, Slovenija z 41 odstotki in Srbija s 36 odstotki, ter Italija in Črna gora s 35 oz. 28 odstotki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.