Bistrojske lekcije
Dom, Zgonik/Sgonico (Italija)
Jajce 65º
Bistro Dom
Borgo Grotta Gigante 87, Zgonik/Sgonico, Italija
Tel.: +39 040 327 330
Dom je bistro obiskati od srede do petka od 17. do 24., ob sobotah in nedeljah pa od 8. do 24. ure.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Jajce 65º
Karbonara
Bistro Dom
Borgo Grotta Gigante 87, Zgonik/Sgonico, Italija
Tel.: +39 040 327 330
Dom je bistro obiskati od srede do petka od 17. do 24., ob sobotah in nedeljah pa od 8. do 24. ure.
Ambient:
bistrojsko sproščeno in prijetno ter predvsem s posodjem sodobno, pogled se ustavlja na bogato založenih vinskih vitrinah, uho počiva na v čebljanje potopljenih muzikah
Napitki:
odlično! Vertikale širokega nabora lokalnih (tudi naših) vinarjev po super cenah dopolnjujejo mnoge polnitve iz drugih koncev Italije in sveta; tudi fajn koktajli, piva in destilati
Vegetacija:
z izjemo oddelka z glavnimi jedmi se najde nekaj tudi za neživalojede goste
Dostopnost:
malo navigacijskega izgubljanja sodi že v državno folkloro, imajo pa dovolj veliko parkirišče in nič zaprek za gibalno ovirane
Fino:
jajce 65º s tartufi
pašta fižol s klapavicami
ponudba vin
Ne tako fino:
mandljeva strjenka
Tatarski biftek in jajce s tartufi sta stala 15, pegatkina terina 12, paštafižol 12, špinačni cmoki 13, karbonara 14, pegatkin file 18, mangalica in ribeye 22, sladice pa 7 evrov.
»Na levo, potem pa takoj na desno. Potem boš imel pa trojno križišče, v katerem zavij na srednjo cesto, ki v resnici pelje malo na desno. Cilj bo pa potem na levi. Bojda,« je vodja konzumske odprave interpretiral navodila navigacijske naprave našemu od zavijanja po cesticah tržaškega zaledja živčno že kar fajn razrvanemu šoferju.
Ta se je potem, udobno nameščen za eno od miz zamejskega bistroja Dom, na s putrom pomazan opečenec mazajoč na roke sekljan, minimalistično le s kaprovo majonezo začinjen, s pisanimi listi radiča pospremljen goveji tatar, kaj hitro potolažil. Sploh ker sta tudi druga dva otvoritvena krožnika – epsko, na 65 stopinj segreto jajce, položeno na pire iz buče, prelito s kremo iz prekajenega krompirja in potreseno z rezinami črne gomoljike, ter rustikalna, z naravnim zoskom prelita terina iz pegatke z ajdovo kašo in karamelizirano čebulo – nakazovala, da bo to večer preproste, lokaciji in letnemu času prilagojene, a zato nič manj domiselne in natančno izvedene kuharije.
Dom je pogon, v katerega bi veljalo na ogled poslati vse one domače gostince, ki se spogledujejo s konceptom bistroja; tu se da na enem mestu spoznati vse praktične implementacije te gostinske špure, ne le ukinitev prtov in bolj sproščeno vzdušje. Pol ducata zanimivih točenih pivakov, nebroj žganic in koncizen nabor klasičnih in avtorskih koktajlov in long drinkov podpirajo vinsko ponudbo, ki jo poleg res prijaznih pribitkov (poleg številnih flaš po 25 evrov velja omeniti Gravnerjevo rebulo 2012 za 75 evrov, kar je še za kakšno vinoteko presmešno prepoceni) odlikuje geografska in letniška pestrost.
Strežba je smooth, učinkovita in praktično neopazna. Jedilnik je pregleden, preprost in dostopen – najdražje jedi so po 22 evrov: sočen, v nulo pečen file mangalice s tartufno (ampak res, ne naftnoderivatno) omako in topinamburjevim pirejem ali na rezine narezan mehak bržolni stejk, z naturalnim jusom ter krompirjem in rdečo peso iz pečice; sočne in mehke glazirane pegatkine prsi s koščki glaziranega kostanja in hudim pirejem z rožmarinom so celo še štiri evre manj.
Tudi pri primih, temeljnih talarjih sleherne apeninske birtije Dom ne razočara: paštafižol cimprajo s tabelimi fažoleti, ga pokapajo s peteršiljevim oljem in nanj naloudajo v toplem dimu odprte mušole; omg kremasto karbonaro uprizarjajo z Zidaričevim sirom in Osvaldovo guancio; špinačne knedle pa prelijejo z rjavim maslom, zahrskajo s strtimi lešniki in okarakterizirajo z naribano dimljeno rikoto. Samo epi, resno dobro, vse!
Če moram bit malo siten, bom rekel, da je bila mandljeva strjenka premajhna, pretrda in neprijetno grahaste teksture. Ampak z lešniki in kavnim likerjem ojačan tiramisu je resna dizalica, grenko-sladko-kisla marmelada iz agrumov pa je kot ata na mamo iz čokoladnega biskvita in tople čokoladne pene. Bolj kot da bi bil Trst, si želim, da bi bil naš bistro Dom. Obveznica je to, prjatli!