Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Vsi mi tujci

Sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni

V Kinodvoru bo od 14. februarja na ogled film Vsi mi tujci v režiji Andrewa Haigha, ki je nastal po romanu Taichija Yamade. Gre za nostalgično, sanjavo zgodbo o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.

Adam živi v večinoma praznem stanovanjskem bloku v Londonu. Neke noči na njegova vrata po naključju potrka Harry, ki povsem spremeni ritem njegovega življenja. Med moškima se razvije strastno razmerje, a Adama okupirajo spomini na otroštvo in na njegov dom. Čeprav sta njegova starša umrla že pred tridesetimi leti, se odloči, da bo znova obiskal predmestje, kjer je odraščal. Ko prispe tja, odkrije, da njegova mati in oče še vedno živita ter sta videti natanko tako, kot takrat ko je bil star dvanajst let.

"Želel sem se potopiti v svojo preteklost, tako kot v filmu stori Adam. Hotel sem raziskati kompleksnost družinske in romantične ljubezni, pa tudi specifično izkušnjo specifične generacije gejev, ki so odraščali v osemdesetih letih. Skušal sem se oddaljiti od tradicionalne zgodbe o duhovih in najti nekaj bolj psihološkega, skoraj metafizičnega," je zapisal režiser.

"Spomini določajo, kdo smo; oblikujejo naš značaj, tako njegove dobre kot slabe plati. Pri tem filmu sem zakopal globoko v svoje spomine na odraščanje. Šlo je za boleč, vendar katarzičen eksperiment. Adam ima priložnost znova postati otrok. Najbrž se lahko vsi poistovetimo z željo, da bi se vrnili v preteklost in na novo opredelili odnos s starši. Želel sem, da bi bila to za Adama katarza, vendar zapletena katarza," je še zapisal režiser.

Andrew Haigh je leta 2009 posnel celovečerni prvenec Greek Pete, odločilen preboj pa mu je prinesel naslednji celovečerni film, Weekend (2011). Sledila sta filma 45 let (45 Years), ganljiva zgodba o krhkosti ljubezni in zakona s Charlotte Rampling in Tomom Courtenayem, ter v Benetkah nagrajena drama o odraščanju Lean on Pete (2017). Haighevi televizijski projekti vključujejo seriji Looking in The North Water.

Sowh7ZoLdDM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.