STA

 |  Svet

»Morebiten popoln vojaški vdor je zastrašujoč zaradi možnosti, da bi bilo ubitih veliko civilistov«

Združeni narodi (ZN) menijo, da bi ofenziva Izraela v Rafi lahko vodila v nadaljnja grozodejstva

Volker Turk,

Volker Turk, visoki predstavnik Združenih narodov za človekove pravice
© Združeni narodi (ZN) / Jean-Marc Ferré

Izraelska ofenziva v Rafi v sedanjih okoliščinah predstavlja tveganje za nadaljnja grozodejstva, je danes opozoril visoki predstavnik Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk in dodal, da bi lahko umrlo veliko število civilistov, ki so v mestu našli zatočišče. Svet je pozval, naj tega ne dovoli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Morebiten popoln vojaški vdor v Rafo - kjer je približno 1,5 milijona Palestincev stisnjenih ob egiptovski meji in nimajo kam pobegniti - je zastrašujoč zaradi možnosti, da bi bilo ubitih in ranjenih izjemno veliko število civilistov," je dejal Türk.

Po njegovih besedah možnost izraelske ofenzive v Rafi v sedanjih okoliščinah predstavlja tveganje za nadaljnja grozodejstva, med katerimi bi spet najbolj nastradale ženske in otroci, česar svet ne sme dopustiti, navaja dpa.

"Morebiten popoln vojaški vdor v Rafo - kjer je približno 1,5 milijona Palestincev stisnjenih ob egiptovski meji in nimajo kam pobegniti - je zastrašujoč zaradi možnosti, da bi bilo ubitih in ranjenih izjemno veliko število civilistov."

Volker Türk,
visoki predstavnik Združenih narodov za človekove pravice

"Izrael mora spoštovati pravno zavezujoče odločitve Mednarodnega sodišča in celotno mednarodno humanitarno pravo," je še dejal visoki komisar ZN, ki je izraelske vojaške dejavnosti v Gazi že večkrat kritiziral kot kolektivno kaznovanje Palestincev.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je minuli teden odredil pripravo na obsežno vojaško operacijo v Rafi, zadnje večje mesto v Gazi, kamor izraelska vojska še ni vstopila in kamor se je pred nasiljem zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je Izrael posvarilo, da bi kopenska ofenziva na Rafo ogrozila pogovore o izpustitvi talcev, ki jih je gibanje zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra. Svarila glede morebitnih katastrofalnih posledic širitve izraelskih operacij na mesto so sicer doslej izdale že številne humanitarne organizacije in tuje vlade, vključno z ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.