STA

 |  Svet

Biden / »Česa takega še nisem videl«

Ameriški predsednik Joe Biden napovedal možnost dodatnih sankcij proti Rusiji zaradi smrti Navalnega

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da ZDA zaradi smrti oporečnika Alekseja Navalnega razmišljajo o dodatnih sankcijah proti Rusiji, poročajo dopisniki iz Bele hiše.

"Že imamo sankcije, ampak razmišljamo o dodatnih," je odgovoril Biden na vprašanje, ali bo uvedel dodatne sankcije. Navalni je umrl v sibirskem zaporu, Zahod pa odgovornost pripisuje ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Na vprašanje ali bodo imeli republikanci v predstavniškem domu kongresa na rokah kri Ukrajincev, če ne potrdijo dodatne vojaške pomoči za obrambo pred Rusijo, pa je Biden odgovoril, da tako hudega izraza ne bi uporabil.

"Delajo veliko napako. To, kako se oddaljujejo od ruske grožnje, kako se oddaljujejo od zveze Nato in izpolnjevanja naših obveznosti, je enostavno šokantno. Česa takega še nisem videl," je dejal Biden.

"Delajo veliko napako. To, kako se oddaljujejo od ruske grožnje, kako se oddaljujejo od zveze Nato in izpolnjevanja naših obveznosti, je enostavno šokantno. Česa takega še nisem videl."

Joe Biden,
predsednik ZDA

Ameriški senat je potrdil predlog zakona o dodatni vojaški pomoči Ukrajini v višini 60 milijard dolarjev, vendar pa predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson ob pritisku bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa zavrača uvrstitev predloga na glasovanje.

Kongresniki obeh strank trdijo, da je v predstavniškem domu več kot zadostna podpora za potrditev pomoči, kar je razlog, da Johnson doslej še ni dovolil glasovanja.

Pritisk na republikance zelo narašča po smrti Navalnega, še posebej po Trumpovih besedah pred dnevi, da bi Rusiji dovolil napad na članico zveze Nato, ki ne poravnava svojih obveznosti, s čimer je mislil obrambni izdatek v višini najmanj dva odstotka BDP.

kB2VAKY1H0E

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.