Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Pošast

Nasilen incident na japonski šoli še enkrat pokaže, da ima resnica več obrazov

V Kinodvoru bo od 28. februarja na ogled film Pošast, ki ga je režiral Hirokazu Koreeda, glasbo pa je napisal lani preminuli maestro Ryuichi Sakamoto. Film opisuje nasilen incident na japonski šoli, ki še enkrat pokaže, da ima resnica več obrazov.

V japonskem mestu v eni izmed stolpnic izbruhne požar. Mati samohranilka Saori in njen sin Minato z daljave opazujeta dogajanje. Deček se kmalu zatem začne vesti nenavadno in iz šole pride užaljen, ker naj bi ga učitelj Hori zmerjal in udaril. O gospodu Horiju se sicer vse bolj širijo slabe govorice, ker naj bi v prostem času zahajal v zanikrn plesni bar.

Materi se zdi očitno, da je nekaj hudo narobe in da je učitelj odgovoren za incident, zato se odpravi poiskat odgovore v šolo. A ko se zgodba nato razvije s perspektive matere, nato pa še z vidika učitelja in otroka, vznikne povsem drugačna resnica.

"Zgodba prikazuje incident v zvezi z učenci manjše šole manjšega regionalnega mesta na Japonskem in drobne ognjene iskre, ki ustvarijo velik razdor in razhajanje med tam živečimi ljudmi. Razvoju scenarija sem se pridružil leta 2019, na povabilo producenta Kawamure Genkija. To je bilo, preden je pandemija covida svet obrnila na glavo, vendar me preseneča, kako se je zgodba izkazala za zrcalno sliko razcepa, danes zaznavnega med ljudmi, državami in etničnimi skupinami vsega sveta," je zapisal režiser.

WS8WCNphevk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.