STA

 |  Svet

Palestinski premier podal odstop

Razlog je agresija v Gazi in zaostrovanje razmer na okupiranem Zahodnem bregu ter v Jeruzalemu

Palestinski premier Mohamed Štajeh je danes predsedniku Mahmudu Abasu podal svoj odstop in odstop celotne vlade. Pojasnil je, da se je za to odločil zaradi dogodkov, povezanih z agresijo v Gazi in zaostrovanjem razmer na okupiranem Zahodnem bregu ter v Jeruzalemu, poročajo tuje tiskovne agencije. Abas je odstop že sprejel.

"Predsedniku izročam odstop vlade," je sporočil Štajeh, ki je doslej vodil 18. vlado Palestinske uprave na Zahodnem bregu. Odstop je v pisni obliki podal ob začetku današnje seje vlade v Ramali, čeprav ga je po lastnih besedah Abasu ustno ponudil že prejšnji torek, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Pojasnil je, da so ga k odstopu spodbudili vojna, genocid in stradanje na območju Gaze ter zaostrovanje razmer na Zahodnem bregu in v Jeruzalemu. Ob tem je opozoril na obstoj prizadevanj, da bi Palestinska uprava postala "upravni in varnostni organ brez političnega vpliva".

"Vidim, da naslednja faza in njeni izzivi zahtevajo nove vladne in politične ureditve, ki bodo upoštevale novo realnost v Gazi in potrebo po palestinsko-palestinskem soglasju, ki bo temeljilo na palestinski enotnosti," je dejal Štajeh in izrazil potrebo po širitvi pristojnosti Palestinske uprave na celotno palestinsko ozemlje.

"Še naprej se bomo soočali z okupacijo, Palestinska uprava pa se bo še naprej borila za ustanovitev države na palestinskih tleh," je še dodal odhajajoči premier.

88-letni Abas je odstop premierja in vlade sprejel. Ob tem je vladi naročil, naj nadaljuje delo, dokler ne bo oblikovana nova vlada, je po poročanju francoske tiskovna agencije AFP sporočil njegov urad.

Možen kandidat za novega premierja naj bi bil član izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) in Abasov svetovalec Mohamad Mustafa, ki je bil med letoma 2013 in 2014 že namestnik predsednika vlade. Po poročanju časnika Times of Israel bi bila lahko sicer nova palestinska vlada oblikovana še pred koncem tega tedna.

Palestinsko vodstvo je od leta 2007 razdeljeno na Palestinsko upravo, ki vlada na Zahodnem bregu, in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki nadzoruje območje Gaze.

V5rIb4wdRcg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.