STA

 |  Svet

»Sabotaža plinovodov je bila namerna«

Danska zaključuje preiskavo sabotaže na Severnem toku

Danska policija je danes sporočila, da zaključuje preiskavo o sabotaži plinovoda Severni tok leta 2022, ki povezuje Rusijo in Nemčijo. Kot je pojasnila, ni zadostne podlage za nadaljevanje postopka. Danska je tako sledila Švedski, ki je končanje preiskave naznanila v začetku februarja. Kremelj se je na napoved Danske odzval kritično.

"Na podlagi preiskave lahko oblasti sklepajo, da je bila sabotaža plinovodov namerna. Hkrati je tudi ocenjeno, da ni potrebne podlage za nadaljevanje kazenskega postopka na Danskem," je v izjavi zapisala policija v Koebenhavnu. Posledično je bilo odločeno, da zaključijo skupno preiskavo z dansko tajno službo PET, poročajo tuje tiskovne agencije.

Danski preiskovalci so tako šli po poti švedskih kolegov, ki so v začetku prejšnjega meseca prekinili preiskavo primera v zvezi z eksplozijami na plinovodih Severni tok 1 in 2, ki poteka med Rusijo in Nemčijo v Baltskem morju.

Švedsko tožilstvo je takrat presodilo, da v zadevi ne velja švedska jurisdikcija. Preiskava namreč ni ugotovila ničesar, kar bi kazalo na to, da so Švedska ali švedski državljani vpleteni v napad v mednarodnih vodah.

Poleg Švedske in Danske je bila preiskava sprožena tudi v Nemčiji, kjer pa še poteka.

"Situacija meji na absurd. Po eni strani priznavajo, da je šlo za namerno sabotažo, po drugi strani pa ne gredo naprej."

Dmitrij Peskov,
tiskovni predstavnik Kremlja

V bližini danskega otoka Bornholm v Baltskem morju je bilo 26. septembra 2022 zabeleženih več eksplozij, kmalu zatem pa so na treh od štirih cevi plinovoda Severni tok 1 in 2, po katerem je ruski plin prihajal v Evropo, odkrili puščanje.

Švedski državni tožilec Mats Ljungqvist je novembra 2022 ugotovil, da je do uhajanja prišlo zaradi resne sabotaže, kar je v svojih ugotovitvah danes potrdila tudi danska policija.

Odgovornosti za eksplozije, do katerih je prišlo v času geopolitičnih napetosti med Zahodom in Rusijo zaradi vojne v Ukrajini, ni prevzel nihče. Rusija je namigovala, da za eksplozijo stojita Ukrajina ali ZDA, medtem ko so ZDA in evropski zavezniki eksplozije označili kot sabotažo, za katero naj bi stala Moskva.

Kremelj je odločitev Danske o zaprtju preiskave danes označil kot absurdno. "Situacija meji na absurd," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Po eni strani priznavajo, da je šlo za namerno sabotažo, po drugi strani pa ne gredo naprej," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

p2yCqEA435o

hViv-Desce8

t97fzSJSreA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.