STA

 |  Svet

»Najprej moramo poskrbeti za potrebe Amerike«

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Mike Johnson ni pripravljen podpreti predloga zakona, ki vključuje pomoč Ukrajini

Mike Johnson je najprej zahteval reformo politike do migrantov, kar je od demokratov dobil, nato pa obrnil ploščo in zahteval ločitev vprašanja migracij od pomoči Ukrajini

Mike Johnson je najprej zahteval reformo politike do migrantov, kar je od demokratov dobil, nato pa obrnil ploščo in zahteval ločitev vprašanja migracij od pomoči Ukrajini
© Gage Skidmore / Flickr

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Mike Johnson tudi po torkovem srečanju s predsednikom ZDA Joejem Bidnom ni bil pripravljen podpreti predloga zakona, ki vključuje pomoč ZDA za Ukrajino. V izjavi novinarjem po srečanju pa je zagotovil, da trdo delajo na zagotovitvi financiranja za delovanje ameriške vlade.

Ameriški senat je že potrdil predlog zakona, ki vsebuje skoraj 61 milijard dolarjev pomoči za Ukrajino, vendar pa Johnson predloga noče dati na glasovanje v predstavniškem domu, kjer ima zadostno podporo za potrditev, ker temu nasprotuje nekdanji predsednik Donald Trump.

Johnson je najprej zahteval reformo politike do migrantov, kar je od demokratov dobil, nato pa obrnil ploščo in zahteval ločitev vprašanja migracij od pomoči Ukrajini. Ko je v obliki senatnega predloga dobil tudi to, pa je spet obrnil smer in sedaj zahteva najprej spremembo politike do migrantov.

"V dobri veri delamo na tem vsak dan že tedne in mesece. Mislim, da lahko predsednik sprejme izvršne ukrepe za to. Katastrofa se mora ustaviti, mi pa bomo poskrbeli za financiranje vlade."

Mike Johnson,
predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa

"Najprej moramo poskrbeti za potrebe Amerike in to je naša odprta meja. Američani razumejo, da katastrofa na meji prizadeva vse. Zato sem danes nenehno govoril o tem, tudi na zasebnem srečanju s predsednikom," je dejal Johnson.

Kot drugo prioriteto je izpostavil financiranje vlade, saj bo začasni zakon o nadaljevanju proračunskega financiranja kmalu potekel. "V dobri veri delamo na tem vsak dan že tedne in mesece," je zagotovil, vendar dodal, da je prva prioriteta zanj meja. "Mislim, da lahko predsednik sprejme izvršne ukrepe za to. Katastrofa se mora ustaviti, mi pa bomo poskrbeli za financiranje vlade," je dejal.

Vodja senatne večine Chuck Schumer in vodja demokratske manjšine v predstavniškem domu kongresa Hakeem Jeffries sta zagotovila, da demokrati podpirajo varno, trdno in človeško mejo. "Naši republikanski kolegi morajo prenehati z igricami in sprenevedanjem glede meje," je dejal Jeffries.

Schumer je dejal, da je bil pogovor o Ukrajini zelo intenziven, saj je potrebno pomoč potrditi takoj. Namignil je, da so na Johnsona pritiskali vsi v sobi, vključno s predsednikom Bidnom in z vodjo republikanske manjšine v senatu Mitchem McConnellom.

"Na srečanju smo jasno izrazili, da je treba najprej potrditi pomoč za Ukrajino. Glede meje se lahko pogovarjamo naprej. Jasno je, da si vsi želimo urediti stanje na meji, ampak Johnson ni razložil, zakaj bi morali to urediti prej kot Ukrajino."

Chuck Schumer,
vodja senatne večine

"Na srečanju smo jasno izrazili, da je treba najprej potrditi pomoč za Ukrajino. Glede meje se lahko pogovarjamo naprej. Jasno je, da si vsi želimo urediti stanje na meji, ampak Johnson ni razložil, zakaj bi morali to urediti prej kot Ukrajino," je dejal Schumer.

Ilegalni prestopi ameriške južne meje z Mehiko niso nov problem, saj se to dogaja že desetletja z občasnim naraščanjem in zmanjšanjem prihodov migrantov. Schumer je dejal, da Biden z izvršnim ukazom ne more storiti vsega in da je kongresni zakon med drugim nujen za povečanje sredstev za večje število mejnih agentov.

Bela hiša je po srečanju sporočila, da sta se Biden in podpredsednica ZDA Kamala Harris srečala s kongresnimi voditelji glede financiranja vlade in potrditve pomoči.

"Predsednik je poudaril, da ustavitev financiranja vlade ni sprejemljiva in bo povzročila nepotrebno škodo gospodarstvu in nacionalni varnosti. Prav tako je poudaril nujno potrebo vztrajanja ob strani Ukrajini in je opisal njene izgube na bojiščih v zadnjih tednih ter racionalizacijo streliva, ker kongres ne ukrepa," so zapisali.

"Predsednik je spomnil, da predlog zakona zagotavlja tudi denar Izraelu za boj proti Hamasu in več humanitarne pomoči za prizadete v spopadih po svetu, vključno s palestinskimi civilisti, ki se soočajo s hudim humanitarnim položajem," je še sporočila Bela hiša.

lnqakMSnjUE

_GgWS9PNUxU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.