Izak Košir

 |  Mladina 11  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Metka Krašovec: Dekle in srnjak, 1993

Metka Krašovec: Dekle in srnjak, 1993
© Umetniška zbirka Kroples

Umetniška zbirka Kroples, Narodna galerija, Ljubljana

Do 14/07

Narodna galerija je vrata odprla zasebni umetniški zbirki Kroples, ki je nastajala desetletja in je prvič na ogled strokovni in tudi širši javnosti. Odlikujejo jo izjemna kakovost, izbran okus in avtorska zasnova. Na razstavi predstavljajo izbor 66 umetnin slovenskih umetnic in umetnikov, ki so delovali v drugi polovici 19. in v 20. stoletju. Na ogled so dela slikarjev in slikark, kot so Marko Pernhart, Ivana Kobilca, Anton Karinger, Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Matija Jama, Hinko Smrekar, Zoran Mušič in Metka Krašovec, ki je tudi najmlajša umetnica na razstavi (1941– 2018). Razstavljenih je tudi pet kiparskih stvaritev avtorjev Lojzeta Dolinarja, Franceta Goršeta, Franceta Kralja in Frančiška Smerduja. Omenimo še izbor podob salonsko uglajenih žensk, kakor so jih slikali Ferdo Vesel, Matej Sternen, Rihard Jakopič, Fran Tratnik in Veno Pilon, skozi stoletja priljubljena tihožitja, ki so zastopana z deli Matije Jame in Gojmirja Antona Kosa, Henrika Langus pa je z delom Amor – Kupid avtorica edinega antičnega motiva na razstavi.

Pisma zanamcem, avla Filozofske fakultete, Ljubljana

Odprtje 15/03 ob 12.30

Živimo v času dramatičnih preizkušenj in katastrofičnih napovedi – 21. stoletje nas je pričakalo z vrsto planetarnih izzivov, obenem pa smo bili prepričani, da so mračna poglavja 20. stoletja za nami. Dobri dve desetletji kasneje spremljamo krizo demokratičnega reda, kopičenje vojaških spopadov, genocidne grožnje obstoja narodov in manjšin, zaton temeljnih človekovih pravic. Novo družbeno pogodbo moramo snovati skupaj z generacijami, ki šele vstopajo v prihodnost, in jih opolnomočiti, da rešujejo svet za njihove zanamce. Njihovi predniki so se zato odločili za žanrsko formo pisma. Na razstavi, pospremljeni z izidom spremljevalne monografije, sodelujejo vodilni slovenski kritični glasovi: Goran Vojnović, Spomenka Hribar, Milena Zupančič, Renata Salecl, Slavko Splichal, Miran Zupanič, Branko Soban, Rudi Rizman, Svetlana Slapšak, Gregor Moder in Ervin Hladnik Milharčič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.