Luka Volk

 |  Družba

Samooklicani igralec / Roman Vodeb na Ptuju

S svojo predstavo Razočarana gospodinja pri seksologu je želel nastopiti na Ptuju, vendar je Peter Srpčič, direktor ptujskega gledališča, odločil, da predstava ni primerna za tamkajšnji oder

Samooklicani psihoanalitik Roman Vodeb

Samooklicani psihoanalitik Roman Vodeb
© Matej Družnik / Delo

Ko se Roman Vodeb ne pretvarja, da je psihoanalitik, se rad pretvarja, da je igralec. S svojo predstavo Razočarana gospodinja pri seksologu je želel nastopiti na Ptuju, vendar je Peter Srpčič, direktor ptujskega gledališča, odločil, da predstava ni primerna za tamkajšnji oder. »Gledališče res ni prostor za to, da neki samooklicani psihoanalitik zganja šovinizem in mizoginijo,« je odločitev kasneje utemeljil za Večer. Vodeb je zato srečo poskusil drugje – pri ptujski gimnaziji, kjer so mu na predvečer mednarodnega dneva žensk le odstopili svojo kulturno dvorano.

»Gledališče res ni prostor za to, da neki samooklicani psihoanalitik zganja šovinizem in mizoginijo.«

Peter Srpčič,
direktor ptujskega gledališča

To je v lokalni skupnosti dvignilo kar nekaj prahu – da predstave tam res ne bi smeli gostiti, je bila prepričana svetnica Levice Lina Habjanič, na spletu se je pojavila celo peticija nekdanjih ptujskih gimnazijcev, nekateri so na šolo pošiljali protestna pisma. Očitek je bil upravičen. Zakaj bi bila predstava, ki ni primerna za gledališče, primerna za uprizoritev v prostorih šole?

»Zato sem nenehno na udaru, preganjan ... Če me ljudje uslišijo, se aktualna leva ideologija – ki je podpihnjena s feminizmom in LGBTIQ+ gibanjem – sesuje.«

Roman Vodeb

Kot pojasnjuje Renata Merc Furman, pomočnica ravnatelja ptujske gimnazije, prireditev ni potekala v organizaciji šole. »Predstave nismo gostili in ne oglaševali. Pri izvedbi omenjene predstave gre za večerni program, ki s pedagoškim procesom šole ni v nikakršni povezavi. Od vsebine in avtorja se v celoti disanciramo.« Dvorano so King Kong Teatru, ki je tja pripeljal Vodebovo predstavo, oddali v najem za 600 evrov, odpoved najema pa domnevno ni bila mogoča. »Obžalujemo, da pred oddajo prostora nismo preverili vseh podatkov o predstavi,« doda pomočnica ravnatelja.

Na vse skupaj se je odzval tudi Vodeb in zapisal, da je, če si sposodimo njegove besede, očitno prenevaren za levi režim. »Zato sem nenehno na udaru, preganjan ... Če me ljudje uslišijo, se aktualna leva ideologija – ki je podpihnjena s feminizmom in LGBTIQ+ gibanjem – sesuje.«

Tokrat sicer ni bilo prvič, da se je »zlobni levi režim« zarotil proti igralskim poskusom Romana Vodeba, njegovo predstavo so v preteklosti zavrnili recimo na Viru pri Domžalah in v Lukovici.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.