Vanja Pirc

 |  Mladina 13  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Slovenija šteje

Slovenija šteje
© Ivian Kan Mujezinović/SMG

Slovenija šteje, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

Premiera 06/04 ob 19.30

Slovenija šteje je avtorski projekt, ki v središče postavlja Slovenijo in delo, potrebno, da se ta vzpostavlja, ohranja in spreminja. V središču projekta je namreč stroj, ki ga s svojim vsakodnevnim delovanjem in angažmajem tvorimo vsi. Vsako novo dejanje Slovenije je tako predmet pogajanj in bitk, od vztrajnosti pa je odvisno, ali se bo družba spremenila za vedno ali le za kratek čas. Premieri predstave v režiji priznanega nemškega režiserja Sebastiana Nüblinga in glasbenice Jackie Poloni (za dramaturgijo je poskrbel Goran Injac z asistentko Dejo Crnović), ki bo v soboto, 6. aprila, bodo sledile ponovitve 9., 10., 13. in 20. aprila.

Retrospektiva: Michael Haneke, Slovenska kinoteka, Ljubljana

Do 15/09

V Slovenski kinoteki se je začela retrospektiva avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja, ki neizprosno nastavlja ogledalo sodobni družbi ter s pogledom ostro reže njene moralne in etične postavke. Ena od njegovih osrednjih tem je nasilje, ki ga praviloma ne prikaže neposredno, temveč pogled umakne in gledalcu, vajenemu vsakodnevnih nasilnih podob, prepusti, da si prizor zamisli sam. »Skozi šok in provokacijo Haneke razpira trenutek za razmislek in dialog, ki je danes, ko svet poka po robovih človečnosti /.../ še kako potreben,« so zapisali organizatorji. V prvem mesecu retrospektive, ki bo trajala do sredine septembra, se bodo zvrstili filmi Skrito, Učiteljica klavirja, Beli trak, Ljubezen, Srečen konec ...

Tajda Stiplovšek Jug: Treida, Galerija in Center P74, Ljubljana

Do 23/04

Uveljavljajoča se intermedijska umetnica Tajda Stiplovšek Jug (1999) se v času kratkih in milih zim – in nostalgije po snegu – poigrava z idejo snega kot redke, luksuzne surovine, s katero se lahko trguje. Ne osredotoča se le na okoljsko problematiko oziroma posledice globalnega segrevanja, temveč jo zanima tudi raziskovanje človeških načinov vrednotenja. Kateri je namreč vreden več – sneg, ki ga je umetnica shranila in mu dodelila vrednost, ali tisti na Antarktiki, ki pogojuje obstoj človeštva?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.