LV, STA

 |  Svet

Erdogan priznal poraz na lokalnih volitvah

Če bodo rezultate potrdili, bo to prvič od leta 2002, da AKP ne bo najmočnejša sila v državi

Tayyip Erdoğan

Tayyip Erdoğan
© WikiCommons

Na lokalnih volitvah v Turčiji je Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana morala priznati poraz. Po vsej državi je glede na začasne rezultate vladajoča AKP utrpela izgube. Erdogan je v prvi izjavi zagotovil, da bodo spoštovali odločitev državljanov.

"Na žalost nismo dosegli rezultatov, ki smo si jih želeli," je dejal Erdogan podpornikom. "Seveda bomo spoštovali odločitev države. Izogibali se bomo trmoglavosti, delovanju proti nacionalni volji in dvomu o moči naroda," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP) je glede na začasne rezultate po 98 odstotkih preštetih glasov s 37,7 odstotka podpore postala najmočnejša sila v državi, AKP je zbrala 35,5 odstotka glasov, poroča turška tiskovna agencija Anadolu. Če bodo rezultate potrdili, bo to prvič od leta 2002, da AKP ne bo najmočnejša sila v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Volilna komisija je sporočila, da je glede na začasne rezultate CHP osvojila 35 od 81 županskih položajev, AKP pa 24.

CHP je med drugim slavila v petih največjih mestih v državi, tudi Istanbulu in Ankari. Vodja CHP Özgür Özel je ocenil, da je to zgodovinski rezultat, ki kaže na to, da si volivci želijo novo politiko.

V 16-milijonskem Istanbulu je po skoraj vseh preštetih glasovih z 51 odstotki zmagal trenutni župan Ekrem Imamoglu (CHP), Erdoganov kandidat Murat Kurum je medtem prejel 40 odstotkov. Tudi v Ankari je slavil trenutni župan Mansur Yavas, po polovici preštetih glasovih je osvojil skoraj 59 odstotkov glasov, medtem ko jih je kandidat AKP 33,5 odstotka.

Na lokalnih volitvah v Turčiji je lahko v nedeljo svoj glas oddalo okoli 61 milijonov ljudi, volilna udeležba pa je bila med 78,1 in 80,7 odstotka. Predvolilni boj je veljal za nepravičnega, saj je večji del medijev pod neposrednim ali posrednim nadzorom vlade. V ospredju so bile sicer teme, kot so inflacija, infrastrukturni projekti in pripravljenost na potrese, še piše dpa.

YbEO6rWkal4

syvO-nxJ1JE

nlI2SJszh00

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.