LV, STA

 |  Politika

Zunanje ministrstvo obsodilo napad na humanitarne delavce v Gazi

Ministrstvo je še izpostavilo, da je treba takoj uresničiti resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov

© Profimedia

Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes obsodilo "še en smrtonosen napad na humanitarne delavce v Gazi", potem ko je bilo v izraelskem zračnem napadu v tej palestinski enklavi v ponedeljek med dostavo pomoči ubitih sedem humanitarnih delavcev ameriške nevladne humanitarne organizacije World Central Kitchen.

V izjavi na omrežju X s ključnikom "prekinitev ognja zdaj" je ministrstvo še izpostavilo, da je treba takoj uresničiti resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 2728 o Gazi.

Gre za resolucijo, ki jo je Varnostni svet sprejel 25. marca s pozivom k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med ramazanom, brezpogojni izpustitvi talcev, ki jih je zajelo palestinsko islamistično gibanje Hamas v napadu na Izrael 7. oktobra lani, ter humanitarni pomoči za prebivalce območja Gaze, ki jim grozi lakota.

Pri pripravi resolucije je kot nestalna članica sodelovala tudi Slovenija.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes priznal, da je bilo sedem humanitarnih delavcev ubitih v izraelskem zračnem napadu. Zatrdil pa je, da je šlo za tragičen incident in nenameren napad.

Humanitarna organizacija World Central Kitchen je dejala, da je šlo za usmerjen napad. Začasno je prekinila svoje dejavnosti v Gazi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.