Vanja Pirc

 |  Mladina 14  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Protideževna juha

Protideževna juha
© Ana Maraž

61. Mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature, Bologna, Italija

08/04—11/04

Po lanskem Frankfurtskem knjižnem sejmu je Slovenija častna gostja na še enem od najpomembnejših knjižnih sejmov, na Mednarodnem knjižnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni. Ta je v zadnjih letih mednarodno pozornost prinesel že kar nekaj avtorjem iz Slovenije, najintenzivneje Lili Prap, zato je zdaj slovenski fokus to še dodatno okrepiti. Slovenija veliko stavi zlasti na promocijo ilustratorjev (med njimi je tudi Mladinin hišni ilustrator Tomaž Lavrič), ki jih najdemo tudi med nominiranci za prestižno spominsko nagrado Astrid Lindgren (zanjo se potegujejo ilustrator Peter Škerl in pisateljica Jana Bauer, soavtorja slikanice Kako objeti ježa, ter ilustratorka Ana Zavadlav) in na osrednji ilustratorski razstavi letošnjega sejma (na ogled bodo ilustracije Ane Maraž za novo pravljico Majde Koren Protideževna juha).

Iskrivo v živo: Grega Repovž in Borut Mekina, Škrabčeva domačija, Hrovača

09/04 ob 19. uri

Škrabčeva domačija, ki v Hrovači pri Ribnici s svojim kulturnim programom presega lokalne okvirje, bo gostila pogovor z odgovornim urednikom Mladine Grego Repovžem, »mojstrom pisne artikulacije«, ki »zavrača katastrofično dojemanje sedanjosti in nostalgijo za preteklostjo«, »opolnomočenje žensk vidi kot trenutno največji dosežek zahodne družbe« in »glede razmer v Sloveniji nima iluzij«. K dialogu ga bo izzval novinar Mladine Borut Mekina.

Te igre bo konec, Mala drama, SNG Drama Ljubljana, Ljubljana

Premiera 12/04 ob 20. uri

V ljubljanski Drami so za čisto zadnjo premiero na malem odru pred celovito prenovo gledališča izbrali krstno uprizoritev drame Matjaža Zupančiča s pomenljivim naslovom Te igre bo konec. Igra, ki je bila lani nominirana za nagrado Slavka Gruma in jo je Zupančič zdaj tudi režiral, je umeščena v neki že skorajda postkatastrofični svet, a se hkrati navzuje na še kako realne dogodke pandemijskih zadnjih let in novega tisočletja, ki je vse od svojega začetka iz tira. Ponovitve sledijo 13., 16., 20. in 24. aprila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.