Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Zasedeno mesto

Mestna simfonija, posneta v času nedavne epidemije, podobe sodobnega Amsterdama združi s pripovedjo o življenju pod nacistično okupacijo

© IMDb

V Kinodvoru bo 15. aprila ob 18.30 na ogled film Zasedeno mesto v režiji Steva McQueena. Hipnotična, monumentalna raziskava o tem, kako duh preteklosti lebdi nad našo negotovo sedanjostjo, je bila premierno prikazana na lanskem festivalu v Cannesu.

Mestna simfonija, posneta v času nedavne epidemije, podobe sodobnega Amsterdama združi s pripovedjo o življenju pod nacistično okupacijo. Dokumentarni esej, temelječ na zgodovinski študiji Biance Stigter (Tri minute – podaljšano), kartira hišo za hišo in brez enega samega arhivskega posnetka pripoveduje o posameznih dejanjih represije in upora. Film, v katerem se srečata preteklost in sedanjost, nas povabi, da se spominjamo in si tako zamislimo možno prihodnost.

"V Amsterdamu še vedno stoji veliko stavb, ki so jih ljudje uporabljali v štiridesetih letih. Čeprav jih zdaj morda uporabljajo za drugačne namene, se na zunaj ni veliko spremenilo. Na neki način je skoraj kot v Pompejih. Preteklost je tu, pred našimi očmi; obstaja fizično, znotraj naše sedanjosti. Z Bianco sva se pogovarjala, da je najin film podoben izkopavanju, saj preteklost prinese v sodobni Amsterdam in ji tako daje moč," piše režiser Steve McQueen.

Gledalec se znajde v nenavadnem položaju, ko mora uskladiti dva različna zorna kota: tisto, kar vidi, in informacije, ki jih sliši; pri čemer je oboje zelo nenavadno. "Mislim, da se iz tega usklajevanja rodi tretja stvar, za katero ne vem, kaj točno je in kako jo opisati, a je ravno tisto, za kar sem si prizadeval. Čudno je živeti v državi, ki je bila nekoč okupirana. Občutek imam, kot bi živel z duhovi. Ves čas se prepletata dve zgodbi. Ta ideja o interakciji med sedanjostjo in preteklostjo, med živimi in mrtvimi, je pripeljala k nastanku filma," še zapiše McQueen.

qOYrpk-A45s

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.