Izak Košir

 |  Mladina 16  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Del razstave Začasno stanje

Del razstave Začasno stanje
© Jaka Babnik

Tejka Pezdirc: Začasno stanje, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

Do 14/07

Kiparka Tejka Pezdirc je za razstavo v lapidariju Galerije Božidar Jakac ustvarila instalacijo razčlenjenega telesa. V štiri sobe nameščeni fragmenti telesa so izdelani iz različnih materialov – temelj je marmor, ob njem pa silikon, epoksi in mavec. Fragmenti so kot nekakšni kameni organi, udobno nameščeni znotraj skeletnih nosil ter obdani s tekstilnim živčevjem in tkivjem. Kot v človeškem organizmu je tudi ta sistem med seboj tesno prepleten in v življenjsko pomembnem soodvisnem razmerju.

Od korzeta do žaketa: oblačilni videz Ljubljančanov (1850– 1950), Mestni muzej Ljubljana, Ljubljana

Do 23/02

Tekstilno zbirko, predstavljeno na novi razstavi Mestnega muzeja Ljubljana, lahko »beremo« kot galerijo modnih trendov preteklosti. Obenem pa nam postavitev omogoča dragocen vpogled v stoletje življenja ljubljanskih meščanov, njihovega oblačilnega videza ter seznanitev s podobami mojstrskih delavnic, kjer so spretni mojstri in mojstrice obrti ustvarjali modne čudeže iz blaga. Danes dragocena tekstilna zbirka (od vrhnjih kosov do pokrival in obuval) s svojimi približno 4500 enotami razkriva izjemno dediščino, ki je širši javnosti še vedno razmeroma neznana.

Lucija Rosc: Babiščina, Galerija Kresija, Ljubljana

Do 26/05

Marija Kobale, na kratko Mica, si je sredi šestdesetih let poškodovala zob in si ga dala ob obisku zobozdravnika v bližnjem mestu obleči v zlato prevleko. Šestdeset let kasneje je njena vnukinja, vizualna umetnica Lucija Rosc, zlati zob vzela in ga pretopila v prevleko za svoj umirajoči zob, celotni postopek pa posnela. Lucija Rosc, ki je odnosu s starimi starši posvetila že več razstav, v ospredje spet postavlja raziskovanje družinskih dinamik in spomina. Njeno glavno izrazno sredstvo ostaja fotografija, na tokratni razstavi pa je pozornost usmerjena predvsem v performativni dokumentarni film o zlatem zobu in njegovem potovanju od Mice do Lucije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.