STA

 |  Politika

»Dolžnost Slovenije je, da proti Izraelu sprejme konkretne ukrepe«

Nevladniki pozvali vlado k zagotavljanju zatočišča za Palestince

Protest v podporo Palestini na Trgu republike v Ljubljani leta 2021

Protest v podporo Palestini na Trgu republike v Ljubljani leta 2021
© Gašper Lešnik

Predstavnice več nevladnih organizacij so danes na Trgu republike pozvale vlado, naj Palestincem v Gazi ponudi zatočišče v Sloveniji s pomočjo sistema dopolnilnih poti. Istočasno je bila na trgu sklicana novinarska konferenca iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, njuni podporniki so prekinjali nagovore in nadlegovali govorke.

Predstavnice Gibanja za pravice Palestincev, Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Mirovnega inštituta in Amnesty International Slovenije so danes na Trgu republike na vlado naslovile poziv več kot 20 nevladnih organizacij in sindikatov, naj omogoči sistemsko vzpostavitev varnih poti do zatočišča za Palestince v Gazi, ki imajo v Sloveniji svoje sorodnike.

Pozvali so k uvedbi sistema dopolnilnih poti, ki bo omogočil Palestincem v Gazi, da se združijo z družinskimi člani v Sloveniji in tu najdejo varnost, dokler Gaza ponovno ne postane varna za življenje. Slovenska vlada je v preteklosti že dokazala, da je to mogoče storiti, so dodali.

Dolžnost Slovenije je, da proti Izraelu sprejme konkretne ukrepe z namenom, da ustavi izvrševanje genocida, Palestincem in Palestinkam, ki jim grozi genocid, pa lahko ponudi zatočišče in varnost, je ob tem poudarila članica Gibanja za pravice Palestincev Barbara Vodopivec.

Hkrati z novinarsko konferenco nevladnih organizacij v podporo Palestincem je bila na Trgu republike ob 11. uri sklicana novinarska konferenca ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, zato se je na pobudo predstavnic štirih organizacij njihova konferenca začela predčasno.

Kljub temu je prišlo do incidenta, ko so podporniki iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, med njimi tudi predsednik stranke Glas upokojencev Pavel Rupar, motili potek novinarske konference z vzklikanjem ter prihodi pred kamere in mikrofone.

Nagovore štirih predstavnic človekoljubnih organizacij so prekinjali z žaljivkami, glasnim petjem slovenske himne ter vzkliki, kot so "Za Slovenijo". Eden od njih pa je eni od udeleženk iz rok iztrgal palestinsko zastavo. Zatem so izvedli tudi svojo novinarsko konferenco, na kateri so med drugim napovedali protestni shod upokojencev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.