STA

 |  Svet

Palestinsko predsedstvo in Hamas obsodila ameriško odobritev pomoči Izraelu

Ameriška milijardna vojaška pomoč Izraelu kot "agresija proti palestinskemu ljudstvu"

Palestinsko predsedstvo v Ramali je v soboto obsodilo odobritev ameriške milijardne vojaške pomoči Izraelu in jo označilo za "agresijo proti palestinskemu ljudstvu". Tudi skrajno palestinsko gibanje Hamas, proti kateremu Izrael vodi vojno v Gazi, je prepričano, da gre za dovoljenje Izraelu, da nadaljuje agresijo proti Palestincem.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v soboto odobril 26 milijard dolarjev vreden sveženj pomoči zavezniku Izraelu.

Ta denar bi lahko "povzročil na tisoče palestinskih žrtev na območju Gaze" in na Zahodnem bregu, je v soboto izjavil Nabil Abu Rudejna, tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki vodi palestinske oblasti na Zahodnem bregu. Po njihovem prepričanju odobritev pomoči ZDA pomeni "agresijo proti palestinskemu ljudstvu" in nevarno stopnjevanje razmer.

Odobritev pomoči Izraelu, ki je večinoma namenjena krepitvi izraelske zračne obrambe, zlasti v luči zadnjih iranskih napadov, je obsodilo tudi islamistično gibanje Hamas, ki vlada na območju Gaze.

"Ta podpora, ki krši mednarodno pravo, je dovoljenje in zelena luč za sionistično skrajno vlado (Izrael), da nadaljuje brutalno agresijo proti našim ljudem," je Hamas zapisal v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju Hamasa ta poteza pomeni potrditev "uradne ameriške sokrivde in partnerstva v uničevalni vojni", ki jo proti palestinskemu ljudstvu na območju Gaze vodi izraelska vojska. Ta je oktobra lani sprožila obsežno ofenzivo v Gazi v odgovor na napad Hamasa na izraelsko ozemlje.

Predstavniški dom kongresa ZDA je milijardno pomoč Izraelu odobril v okviru potrditve več zakonov o izredni pomoči tujini v skupni vrednosti 95 milijard dolarjev, ki vključuje tudi pomoč Ukrajini in Tajvanu.

Palestinski predsednik Abas je bil v soboto kritičen tudi do odločitve ZDA, ki so vložile veto na predlog resolucije glede polnopravnega članstva Palestincev v Združenih narodih.

Kot je dejal Abas, bodo palestinske oblasti ponovno razmislile o svojem odnosu z ZDA, da bi zaščitile interese palestinskega ljudstva.

"Palestinsko vodstvo bo ponovno razmislilo o dvostranskih odnosih z ZDA, da bi zagotovilo zaščito interesov naših ljudi, naših ciljev in naših pravic," je dejal Abas za uradno palestinsko tiskovno agencijo Wafa.

Palestinci, ki imajo od leta 2012 v ZN status države nečlanice opazovalke, so letos ponovno zaprosili za sprejem države v ZN. Vendar pa Varnostni svet, ki mora prižgati zeleno luč, preden se lahko glasuje v Generalni skupščini ZN, zaradi ameriškega veta v četrtek predloga ni podprl.

Palestino priznava okoli 140 držav v 193-članski Generalni skupščini ZN in priporočilu Varnostnega sveta bi sledil zanesljiv sprejem v svetovno organizacijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.