Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Suhe trave

Veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše

V Kinodvoru bo, 8. maja ob 19.00 premiera filma Suhe trave, turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje), v katerem  veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. 

Samet že četrto leto uči likovno vzgojo na javni šoli na vzhodu Anatolije. V tem nezanimivem podeželskem okolju ga vse odkrito dolgočasi, zato sanja, da bo nekoč delal v Carigradu. Sametova najljubša učenka je 14-letna Sevim, s katero se včasih zaplete v zapeljiv pogovor ali celo položi roko okoli njenih ramen. Potem pa učiteljski zbor odkrije ljubezensko pismo, ki ga je Sevim naslovila na Sameta, in učitelj se znajde v težavah. Ko se že zdi, da so se njegove sanje o življenju v prestolnici dokončno sesule v prah, mu nova obzorja odpre učiteljska kolegica Nuray.

"Skozi pripoved o učitelju, ki se bliža koncu obveznega službovanja v oddaljenem delu države in že leta sanja o premestitvi v Istanbul, nisem skušal prikazati le razlik med vlogama gostitelja in prišleka, psiholoških posledic življenja na obrobju ter občutkov izolacije, odtujenosti in izključenosti, pač pa tudi težke vsakodnevne boje prebivalcev regije ter dinamiko geografskega, etničnega ali družbenega tkiva, v katerega so vpeti," je zapisal režiser.

Nuri Bilge Ceylan sodi med najpomembnejša imena sodobnega avtorskega filma. Njegov prvenec Zapredek (Koza) se je leta 1995 kot prvi turški kratkometražec uvrstil v tekmovalni program festivala v Cannesu. Sledila je t. i. podeželska trilogija: Mestece (1997), Majski oblaki (1999) in Oddaljen (2003). Pod vse tri se Ceylan ni podpisal le kot scenarist in režiser, ampak tudi kot direktor fotografije, oblikovalec zvoka, producent in montažer. Oddaljen je leta 2003 prejel veliko nagrado žirije v Cannesu, kasneje pa postal najbolj nagrajevan film v zgodovini turške kinematografije.

V Cannesu so bila nagrajena tudi režiserjeva druga dela: film Podnebje  je leta 2006 osvojil nagrado FIPRESCI, Tri opice dve leti kasneje nagrado za najboljšo režijo, Bilo je nekoč v Anatoliji veliko nagrado žirije leta 2011, Zimsko spanje pa leta 2014 zlato palmo in nagrado FIPRESCI. V uradni tekmovalni program omenjenega festivala se je uvrstil tudi z Divjo hruško.

n0LJ1lXEzi8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.