STA

 |  Svet

»To je človek, ki govori Hitlerjev jezik, ne pa ameriškega«

Ameriški predsednik Joe Biden je opozoril na dejstvo, da je Trumpovo družbeno omrežje Truth Social objavilo namig o poenotenem rajhu v primeru zmage republikanskega kandidata

Ameriški predsednik Joe Biden

Ameriški predsednik Joe Biden
© Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v predvolilnem nastopu v Bostonu opozoril na dejstvo, da je družbeno omrežje njegovega republikanskega nasprotnika Truth Social objavil namig o poenotenem rajhu v primeru zmage Donalda Trumpa, poročajo dopisniki Bele hiše. Sporna objava je bila potem odstranjena.

"Njegova kampanja je včeraj objavila, da bo v primeru njegove zmage tako kot v poenotenem rajhu, kot tretjem rajhu. To je človek, ki govori Hitlerjev jezik, ne pa ameriškega. Sploh me ne preseneča, da je pred štirimi meseci govoril, da je Hitler storil nekaj dobrih stvari," je dejal Biden.

Tiskovna predstavnica Trumpove kampanje Karoline Leavitt je zatrdila, da objava na Truth Social ni povezana s kampanjo pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA. "To ni bil videoposnetek kampanje, ustvaril ga je naključni spletni račun, ponovno pa ga je objavil uslužbenec, ki očitno ni videl sporne besede," je dejala.

Biden je to opredelil kot slab izgovor in na mediju X nemudoma objavil svoj videoposnetek, v katerem gleda v telefon z izrazom šoka na obrazu, ko opazuje objavo na omrežju Truth Social o poenotenem rajhu.

"Njegova kampanja je včeraj objavila, da bo v primeru njegove zmage tako kot v poenotenem rajhu, kot tretjem rajhu. To je človek, ki govori Hitlerjev jezik, ne pa ameriškega. Sploh me ne preseneča, da je pred štirimi meseci govoril, da je Hitler storil nekaj dobrih stvari."

Joe Biden,
ameriški predsednik

Trump se na novinarsko vprašanje o tem pred newyorškim sodiščem, kjer mu sodijo zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov, ni odzval.

Trump se je doslej večkrat soočil s kritikami zaradi uporabljanja nacistične retorike, priseljence pa je med drugim označil za golazen, ki zastruplja ameriško kri.

Najbolj je ostalo v spominu njegovo enačenje neonacistov in protestnikov leta 2017 v Charlottesvillu, ko je dejal, da so dobri ljudje na obeh straneh.

"Trump ima dolgo zgodovino antisemitskega obnašanja. Donald Trump se ne igra. Ameriki natančno sporoča, kaj namerava storiti, če bo znova prišel na oblast - vladati kot diktator nad združenim rajhom," je sporočil tiskovni predstavnik Bidnove kampanje James Singer.

rBnVIbfUbl0

971PGFZZbbc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.