STA

 |  Politika

»Vlada naj preveri, ali je na ladji v Luki Koper orožje, namenjeno v Izrael«

Ladja Borkum naj bi na krovu prevažala orožje za Izrael

Stranka Levica v poslanski pobudi poziva vlado, naj preveri točnost španskih navedb glede ladje Borkum, ki je na poti proti Luki Koper, saj da bi bilo lahko na njej orožje, namenjeno v Izrael. Želijo si ustreznega preverjanja tovora in preprečitev tovorjenja kakršnegakoli orožja v Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

Ladja Borkum, ki po trditvah španskih propalestinskih organizacij na krovu prevaža orožje za Izrael, je zaradi pozivov k preiskavi ladje sredi maja že spremenila pot in se denimo ni ustavila v španski Cartageni.

Nato se je usmerila proti Luki Koper in glede na podatke na spletni strani vesselfinder.com je trenutno sredi Jadranskega morja, njen prihod v Koper je predviden v četrtek okrog 4. ure. Pred samim vplutjem v pristanišče je sicer v skladu z običajnim postopkom predvideno še preverjanje vseh ustreznih dovoljenj.

Ministrstvo za infrastrukturo je v ponedeljek po nekaterih pozivih k prepovedi vplutja, med drugim Gibanja za pravice Palestincev, javilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne more prepovedati.

Španska vlada sicer zanika navedbe, da naj bi bilo na njej orožje za Izrael, in trdi, da je tovor namenjen na Češko.

V Levici kljub temu izpostavljajo opozorila glede možnosti, da je del orožja vendarle namenjen Izrael. Navajajo podatke, da je v prevoz orožja vpleteno podjetje IMI Systems, katerega lastnik da je največje izraelsko vojaško in orožarsko podjetje Elbit Systems, ki naj bi bilo tesen sodelavec izraelske vojske.

"Dokumentacija o tovoru, ki so jo pridobile nevladne organizacije, po poročanju medijev poudarja, naj se 'v nobenih okoliščinah' imeni IMI Systems in Izrael ne pojavita v povezavi s prevozom."

Levica

"Dokumentacija o tovoru, ki so jo pridobile nevladne organizacije, po poročanju medijev poudarja, naj se 'v nobenih okoliščinah' imeni IMI Systems in Izrael ne pojavita v povezavi s prevozom," trdi Levica.

Na vlado je zato danes naslovila poslansko pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

Vladi predlagajo tudi, da v prihodnje uvede predhodne sisteme in postopke preverjanja za vse ladje, za katere obstaja verjetnost, da prevažajo vojaško tehnologijo v Izrael, in sicer do ustavitve vseh operacij Izraela v Palestini, umika izraelskih oboroženih sil in prebivalcev v nezakonitih izraelskih naselbinah z okupiranih palestinskih ozemelj ter do priznanja Palestine kot suverene in samostojne države s strani Izraela.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.