STA

 |  Svet

Vodilni kandidat skrajno desne stranke ne bo več nastopal na volilnih dogodkih

Prepoved mu je izdalo vodstvo stranke AfD, da se umika iz ospredja, je potrdil tudi sam

Vodilni kandidat skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Maximilian Krah po nizu škandalov ne bo več nastopal na volilnih dogodkih. Prepoved mu je izdalo vodstvo stranke, da se umika iz ospredja, je potrdil tudi sam. Sodu so izbile dno njegove zadnje izjave glede enot SS, zaradi katerih sodelovanje s stranko prekinja francoski Nacionalni zbor.

Tiskovni predstavnik stranke AfD je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil današnje poročanje časnika Bild, da je zvezno predsedstvo stranke Krahu, sicer evropskemu poslancu, dobra dva tedna pred evropskimi volitvami prepovedalo javne nastope.

Tudi sam je v izjavi na družbenem mediju X potrdil, da se ne bo več udeleževal predvolilnih dogodkov, obenem pa da tudi odstopa kot član vodstva AfD. Kot je dodal, mora AfD ohraniti enotnost, zadnje, kar potrebuje, pa da je razprava o njem.

Odločitvi so botrovale njegove zadnje izjave v zvezi z nacističnimi enotami SS. Za italijanski časnik La Repubblica je namreč dejal, da "nikoli ne bi rekel, da je vsakdo, ki je nosil uniformo SS, avtomatično zločinec". S tem je komentiral izjave nemškega pisatelja Günterja Grassa, ki je pred smrtjo priznal, da se je kot najstnik pridružil nacističnim enotam SS.

Njegove izjave so naletele na oster odziv francoskega Nacionalnega zbora, s katerim AfD skupaj sedi v politični skupini Identiteta in demokracija (ID) v Evropskem parlamentu. Francoska stranka je v sredo napovedala, da v prihodnji sestavi parlamenta ne namerava več sodelovati z nemško stranko.

To sicer ni edina težava za AfD, ki ji v zadnjem času pada sicer visoka podpora v anketah. Prav Krah je v središču afere zaradi sumljivih povezav z Rusijo in Kitajsko. Njegov nekdanji asistent je namreč osumljen, da je vohunil za Kitajsko, tako Krah kot še en kandidat na volitvah, Petr Bystron, pa sta osumljena tudi prejemanja denarja za širjenje proruskih stališč.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.