STA

 |  Svet

Pentagon očita Rusiji, da je v njihovo orbito poslala domnevno vesoljsko orožje

Pred tem je Moskva očitala ZDA, da nameravajo v vesolju namestiti orožje, potem ko so ZDA v Varnostnem svetu ZN dale veto na ruski predlog resolucijo proti oboroževalni tekmi v vesolju

tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder

tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder
© lexander Kubitza / Flickr

Rusija je izstrelila domnevno vesoljsko orodje in ga poslala v isto orbito, po kateri že kroži satelit ameriške vlade, so v torek sporočili iz Pentagona. Domnevajo, da je orožje sposobno napasti druge satelite, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rusija je v nizko Zemljino orbito izstrelila satelit, za katerega ocenjujemo, da je verjetno protivesoljsko orožje, s katerim lahko napade druge satelite v nizki Zemljini orbiti," je v torek pozno zvečer na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder.

"Rusija je v nizko Zemljino orbito izstrelila satelit, za katerega ocenjujemo, da je verjetno protivesoljsko orožje, s katerim lahko napade druge satelite v nizki Zemljini orbiti."

Pat Ryder,
tiskovni predstavnik Pentagona

Rusija je domnevno orožje izstrelila 16. maja in ga poslala v isto orbito kot ameriški vladni satelit, je dodal. Washington namerava spremljati situacijo in je pripravljen braniti svoje interese, je še zagotovil Ryder.

Pred tem je v torek Moskva očitala ZDA, da nameravajo v vesolju namestiti orožje, potem ko so ZDA v Varnostnem svetu ZN dale veto na ruski predlog resolucijo proti oboroževalni tekmi v vesolju. Rusija je sicer aprila vložila veto na ameriško-japonski predlog podobne resolucije.

atzovgPzkGs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.