Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Naključni morilec

Film je navdihnila neverjetna resnična zgodba o profesorju, ki dela pod krinko kot najeti morilec

V Kinodvoru bo 29. maja ob 20.00 premiera filma Naključni morilec v režiji Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo). Film je navdihnila neverjetna resnična zgodba o profesorju, ki dela pod krinko kot najeti morilec in aretira tiste, ki ga poskušajo najeti, dokler se ne zaplete v vročo romanco z eno izmed zločink

V zgodbi spremljamo skromnega profesorja Garyja Johnsona, ki dela na črno kot lažni najeti morilec za policijsko upravo v New Orleansu. Neobičajno nadarjen za vživljanje v različne like nastavlja past nesrečnikom, ki upajo, da se bodo znebili nezvestega zakonca ali zlobnega šefa. Nekega dne pa se znajde na moralno vprašljivem terenu, ko se zaplete v vročo romanco z eno od potencialnih zločink, lepo mladenko po imenu Madison …

Po besedah režiserja Naključni morilec ohlapno temelji na resničnem članku o kriminalu, ki ga je prebral pred skoraj dvajsetimi leti v reviji Texas Monthly. "Film poskuša zajeti veliko žanrov – komedijo, noir, triler, psihološko študijo – pri tem pa preučuje predvsem koncept identitete in kako nespremenljive so lahko naše osebnosti."

Richard Linklater velja za enega ključnih predstavnikov ameriškega neodvisnega filma, ki je svoj preporod doživljal v zgodnjih devetdesetih. Med njegove filme sodijo Zabušant (1991), Zadeti in zmedeni (1993), Predmestje (1996), Šola roka (2003), Bernie (2011), Pred zoro (1995), Pred sončnim zahodom (2004), Pred polnočjo (2013), Fantovska leta (2014), Ta nora 80a (2016) in Kam si izginila, Bernadette? (2019).

rXPAXhxfgyw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.