STA

 |  Kultura

V Cannesu nagrajena tudi slovenska koprodukcija

Film Mož, ki ni mogel molčati je prejel zlato palmo v kategoriji kratki film

Na 77. mednarodnem filmskem festivalu v francoskem Cannesu je bila nagrajena tudi slovenska manjšinska koprodukcija. Film Mož, ki ni mogel molčati režiserja in scenarista Nebojše Slijepčevića je prejel zlato palmo v kategoriji kratki film. Nastal je v koprodukciji Hrvaške, Francije, Bolgarije in Slovenije.

Film Mož, ki ni mogel molčati je nastal po resničnih dogodkih. Leto dogajanje je 1993 v Bosni in Hercegovini. Potniški vlak se ustavi, napadle so ga srbske paravojaške sile. Ko se vojaki spravijo na nedolžne civiliste, se jim le eden od 500 potnikov upa zoperstaviti. Plačal bo z življenjem.

Možu, ki ni mogel molčati je bilo v resničnem življenju ime Tomislav Buzov, bil je doma iz hrvaškega Kaštela in je bil upokojeni oficir JLA. Živel je v Beogradu, od koder se je odpravil na obisk k sinu, ki je bil v vojski in ga je skrbelo zanj. Vlak je zaustavila skupina vojakov iz četniškega odreda Maščevalci, ki jih je vodil zloglasni Milan Lukić. Na vlaku so iskali muslimane. Buzov je vstal in zavpil: "Ljudje, kaj delate, ali v tej državi ne obstajajo zakoni?" Tistega dne so vojaki pobili 19 muslimanov in Hrvata, so v sporočilu za javnost zapisali pri Slovenskem filmskem centru (SFC).

Iz Slovenije je sodelovala produkcijska hiša Studio Virc. Kot je povedal producent Boštjan Virc, je zgodba, ki jo prinaša film, izjemno pomembna tudi za današnji čas, saj pripoveduje o moralni dilemi velike večine ljudi, ki zaradi strahu gledajo stran. "Festival v Cannesu je največji in najpomembnejši svetovni filmski festival, njegov glavni tekmovalni program pa sveti gral in ambicija vsakega filmarja," je dodal.

Direktor fotografije je Gregor Božič. Ob uvrstitvi filma v konkurenco za zlato palmo povedal, da je bilo delo filmu "izjemno premišljeno, od začetne ideje, do realizacije in distribucije, vse je bilo natančno in spretno odmerjeno".

Božič je sicer filmu že pred projekcijo napovedal "dolgo in uspešno festivalsko pot", kar je zlata palma za kratki film nedvomno potrdila. V eni izmed vlog je nastopil vsestranski umetnik Nebojša Pop Tašić, ki od leta 1992 živi in dela v Sloveniji. Film je sofinanciral SFC.

V glavni vlogi nastopa hrvaški zvezdnik Goran Bogdan, v filmu so zaigrali še Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko in Robert Ugrina.

Filmski festival v Cannesu se je s podelitvijo nagrad sklenil v soboto. Zlato palmo, glavno nagrado festivala, je prejel film Anora neodvisnega ameriškega režiserja Seana Bakerja.

8wvulyrdC8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.