STA

 |  Kultura

Razstava United Buddy Bears prvič v Ljubljani

Na Trgu republike bo od 29. maja do 17. julija razstavljenih 145 dvometrskih medvedov, ki z dvignjenimi rokami širijo prijateljstvo in optimizem 

V Ljubljani bodo letos prvič gostili razstavo United Buddy Bears, Umetnost strpnosti/The Art of Tolerance. Na Trgu republike bo od 29. maja do 17. julija razstavljenih 145 dvometrskih medvedov, ki z dvignjenimi rokami širijo prijateljstvo in optimizem med državami, ki jih predstavljajo. Med njimi bo tudi na novo poslikan slovenski medved, ki ga je ustvaril mladi umetnik Luka Rep.

Zgodba Classic Buddy Bears se je začela junija 2001 v Berlinu, ko sta pobudnika projekta Eva in Klaus Herlitz zagnala iniciativo, ki je pripomogla k razvoju ulične umetnosti v Berlinu. Poslanstvo stoječega medveda z dvignjenimi šapami je širiti prijateljstvo in optimizem, so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Leta 2002 so umetniki z vsega sveta v Berlinu ustvarili krog podpornikov United Buddy Bears z namenom, da bi ljudi spodbudili k razmišljanju o mednarodnem razumevanju in mirnem sobivanju. Veleposlaniki držav so takrat povabili umetnike, da poslikajo dvometrsko skulpturo medveda, ki bo predstavljala njihovo državo, njene posebne značilnosti, kulturo, zgodovino, ljudi, pokrajino, gospodarstvo, glasbo ali običaje. Leta 2004 se je pisana skupina potujočih medvedov odpravila na turnejo okoli sveta, ki jo je za kratek čas prekinila le epidemija covida-19.

Medvedi bodo na Trgu republike razporejeni v obliki Pistolettovega simbola Tretjega paradiža, ki odraža svoboden umetniški pogled na problematiko sobivanja. "Ideja, da vključimo italijanskega umetnika Michelangela Pistoletta v ta projekt, izhaja z njegove razstave v Cukrarni in tudi sicer tesnih odnosov z njim ter njegovim poslanstvom. Pistoletto je ob vpisu v Zlato knjigo Ljubljane narisal tudi simbol Tretjega paradiža, ki na subtilnem nivoju ponazarja vrednote, ki jih želi mesto Ljubljana sporočiti s to razstavo," so v sporočilu za javnost zapisali na občini.

Poslikava slovenskega medveda predstavlja preplet obrazov različnih spolov, nacionalnosti, starosti in kultur, ki nakazuje nepogrešljivo in nujno prisotnost strpnosti, sočutja in solidarnosti pri doseganju medsebojnega razumevanja, spoštovanja in miroljubnega sobivanja, so še zapisali. Na poslikavi so izpostavljeni Ivan Cankar, Alma Karlin, Zofka Kveder, Ivana Kobilca, Lili Novy, Jože Plečnik, France Prešeren in Primož Trubar. Poslikava je omejena na belo, modro in rdečo barvo.

Razstava v Ljubljani je nastala v sodelovanju Mestne občine Ljubljana, nemškega veleposlaništva v Ljubljani in Buddy Bear Berlin, ob podpori številnih partnerjev in podpornikov projekta. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.