Neznosna lahkotnost ministrove neodgovornosti

"Slovenija je darovala veliko vrst orožja, nismo pa nikoli ničesar pogojevali. Gre za pravico naroda do samoobrambe in naša prva skrb je vedno bila, da pomagamo pri tej obrambi,“ je v izjavi za novinarje po današnjem zasedanju obrambnih ministrov v Bruslju povedal Šarec.

Ukrajina ima po njegovih besedah popolnoma legitimno pravico, da se brani. Vsak narod na svetu ima namreč pravico živeti tako, kot si želi. „In nihče ne sme kratiti te pravice ne Palestincem ne Ukrajincem in ne kateremu koli drugemu narodu,“ je poudaril minister.

Iz izjav obrambnega ministra Marjana Šarca, objavljenih na MMC RTVSLO je možno sklepati dvoje: da že od samega začetka naše vojaške podpore Ukrajini nismo bili med državami (ZDA, glavne članice EU, celo Združeno kraljestvo), ki so pogojevale dobavo orožja z njegovo uporabo le na ozemlju okupirane Ukrajine. Torej smo bili tako rekoč izjema, in od prvega trenutka praktično že v vojni z Rusijo. Iz izjave se da tudi sklepati, da Šarec, posledično in dosledno, implicitno zagovarja pošiljanje orožja brez pogojev za njihovo uporabo tudi Palestincem, ki se tako kot Ukrajinci legitimno branijo in se borijo za pravico živeti tako, kot si želijo.

Dve muhi na en mah. A bolj kot tragikomično je Šarčevo stališče konfuzno in neodgovorno. In nevarno. Sicer smo že navajeni ... 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.