Koalicija sovraštva

SDS štiri, NSi pa na pragu dveh mandatov - o takem številu evropskih poslancev sanja naša opozicija in za to bi naredili vse. Ti vrli kristjani izbirajo metode, ki so gotovo bolj všeč peklenščku kot krščanskemu Bogu: zlorabljajo, lažejo, obračajo dejstva, sramotijo lastno državo in državljane, se gredo lažno domoljubje, opremljeno z izrazitim rasizmom, delijo in strašijo ljudi, se ne ozirajo na genocidna dejanja - nasprotno, podpirajo krvnike - , so proti priznanju Palestine, nas silijo živeti po svojih normah, se vračajo in nas vračajo v preteklost … Še kraji so nadeli lepši izraz – korupcija.

Da ne bom krivična, pri tem prednjači SDS, Tonin z NSi pa v marsičem sledi. Prav tako ne morem obiti Anžeta Logarja, ki se hvali, koliko članov Platforme povezovanja je že naplahtal. Seveda, delovni čas posveča terenu, saj poslanci v nasprotju z izkoriščanimi delavci ne poznajo »štempljanja«. Kdaj bomo končno spregledali njegovo hinavščino? Kar naprej blebeta o povezovanju in sodelovanju, kar radi slišimo, v resnici pa ves čas podpira, se ne oddalji od Janševega razdvajanja in širjenja sovraštva.

Njihove zlorabe? Za začetek naj omenim to, ki SDS v celoti razgalja in ki jo je marsikdo verjetno prezrl. Mislim na »Dežmanovo« razstavo o povojnih pobojih, ki se je pod pokroviteljstvom Romane Tomc - ponovno je kandidatka SDS za evropsko poslanko - preselila v Bruselj. Za SDS ničesar ne pomeni pieteta do mrtvih, pomembno je sramotiti državo in skupaj z Italijani enostransko potvarjati polpreteklo zgodovino.

Da bi pred volilci potunkali koalicijo, so zlorabili parlament - kot so ga že večkrat prej, tako, kot preiskovalne komisije, državni svet…- in sklicali izredno sejo (najprej komisije, potem parlamenta), ki je bila generalka za interpelacijo vlade. Te zaradi daljših postopkov niso mogli sklicati. Prebrala sem njen zapisnik, poln zlorabe resnice. (In z Janševim simbolnim sporočilom podpore izraelskim zločincem - s pripeto značko izraelske zastave.) Na eni strani so bili populizmi, opozicijska gromka kritika in Janševi »pompozni blefi« o učinkovitosti njegove pretekle vlade (zakon o debirokratizaciji, super« stanovanjska shema, »uspešna« migracijska politika, ko so ljudje umirali v Kolpi in gozdovih, …), na drugi strani pa možnost za natančnejšo razlago koalicije, kaj vse je v polovici mandata že naredila za državljane. Po poročanju (zlasti) njenih sekretarjev sem bila presenečena, da tega nikakor ni malo, čeprav se v javnosti ustvarja drugačen vtis.

Zabavala bi se, če bi lahko vse skupaj doživljala kot burlesko, a ne morem, ker je za nas v resnici tragično. Recimo, SDS-ovci očitajo (vladi in koaliciji) koruptivnost, njihov prijatelj pa je Rok Snežič; njihov minister je sodnikom trl jajca; jemali so posojila od Diane Đuđić, za strankarsko trobilo pa zlorabljali Telekom. Da ne omenjam Patrie. Medtem ko je Janša resnični krivec za revščino upokojencev - leta 2012 je znižal pokojnino na 63, 5 odstotka -, lažejo, da Golob ni nič naredil zanje. Da se vlada nedopustno vtika v delovanje policije, kričijo ravno tisti, ki so sami to počeli v veliki meri. itd.

Še zlasti smešen pa se mi zdi M. Tonin. Če so Janševe sanje o štirih mandatih vsaj delno podprte z anketami, se Tonin raje nanje požvižga pa takole, za tolažbo in ohranitev predsedniškega mesta, prerokuje dober izid. Njegovo petelinjenje ter kritika vlade povesta, da se v pomembnosti hoče postaviti Janši ob bok in ugajati. Večvredno lomasti nad Golobom, rekoč: »Predsednik vlade živi v  svojem svetu, zato si resnično želim, da prihodnji dve leti čim prej mineta, saj si še enega mandata leve vlade ta država ne more privoščiti.« In se šopiri nad »novimi obrazi«, češ, politika je posebna obrt, ki jo je treba znati. Mar jo on zna? Izjava za smeh in še tale za njegovo pomilovanje: »Ne moremo pa staviti na Golobove sončne panele, ker sonce enkrat sveti, drugič pa ne sveti«. Kaj, Golob, Tonin je večji strokovnjak za delovanje sončne energije! Si želimo, da bi nas taki politiki zastopali v EU?

Na robu tretje svetovne vojne smo in podnebnega zloma, volivci SDS pa bodo brez pomislekov obkrožili skrajno desnico. Prijatelje neonacistov, Hojsovih biserov, se tega zavedamo? Bomo šli na volitve in vsaj poskusili zmanjšati zlo? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.