Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Črni čaj

Skrivnostni in melanholični film o ljubezni in svobodi

Na Kinodvorišču (Atrij Slovenskih železnic) bo, 12. junija ob 21.30 premiera filma Črni čaj. Režiser Abderrahmane Sissako v skrivnostnem in melanholičnem filmu o ljubezni in svobodi razčlenjuje ločnice med Afriko in Kitajsko, sanjami in realnostjo ter preteklostjo in sedanjostjo.

Aya, ženska v zgodnjih tridesetih letih, pred oltarjem v zadnjem trenutku reče "ne", zapusti Slonokoščeno obalo in začne novo življenje v Guangzhouju na Kitajskem. V trgovini, kjer dela, se zbliža s Caijem, ki jo uvaja v skrivnosti starodavne umetnosti pitja čaja. V senci preteklosti in kulturnih razlik se rodi nežna ljubezen.

"Prvi zametki Črnega čaja so verjetno vzniknili v prizoru filma Čakajoč na srečo, v katerem kitajski priseljenec na zmenku z Afričanko poje karaoke. V Črnem čaju obravnavam temo, ki je po mojem mnenju ključna: srečanja. Mojih likov nikoli ne opredeljuje pripadnost določeni skupini. Občutek imam, da so tisti, ki odhajajo, v mislih odšli že veliko prej. Prostovoljni odhod in izgnanstvo lahko povesta veliko zanimivega o identiteti. Vse to skušam izraziti v svojih filmih. Še posebej v Črnem čaju, ki sporoča, da ljudi, ne glede na izvor, druži želja po srečnem življenju in medsebojnem razumevanju," je zapisal režiser.

Abderrahmane Sissako se je rodil leta 1961 v Mavretaniji, otroštvo preživel v Maliju ter študiral na državnem inštitutu za kinematografijo VGIK v Moskvi. Njegov diplomski film Le Jeu je bil leta 1991 prikazan na festivalu v Cannesu in si prislužil lepo število nagrad. Leta 1992 je posnel srednjemetražec Oktyabr, s katerim se je uvrstil v sekcijo Posebni pogled v Cannesu. Na  festivalu so bili predvajani tudi vsi njegovi igrani celovečerci: Življenje na zemlji (1998), Čakajoč na srečo (2002, nagrada FIPRESCI v sekciji Posebni pogled), Bamako (2006) in Timbuktu (2014, sedem nagrad cezar in nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film).

Sissako je star znanec slovenskega občinstva: njegova dela so bila leta 2000 prikazana v okviru retrospektive Kino Afrika v Slovenski kinoteki, film Čakajoč na srečo smo si lahko ogledali v redni kinematografski distribuciji, Bamako je leta 2007 v prisotnosti avtorja odprl Kino Otok, Timbuktu pa so v letu 2015 predvajali na rednem sporedu Kinodvora.

7zbwnxxYLMY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.