STA

 |  Politika

Delni rezultati / EPP, socialisti in liberalci naj bi obdržali večino v Evropskem parlamentu

V najnovejši projekciji sestave Evropskega parlamenta so upoštevali delne izide iz 25 držav članic in ocene iz Poljske, medtem ko izidi iz Irske še niso na voljo

Tri največje politične skupine v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta - desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), levosredinski socialisti (S&D) in liberalci (Renew) - bodo glede na najnovejše delne izide tudi v novem parlamentu obdržale večino. Skupaj naj bi imele 403 sedeže, od tega EPP 184, S&D 139, Renew pa 80.

V najnovejši projekciji sestave Evropskega parlamenta so upoštevali delne izide iz 25 držav članic in ocene iz Poljske, medtem ko izidi iz Irske še niso na voljo, je razvidno s spletne strani Evropskega parlamenta.

Po njej je EPP osvojila 184 sedežev od 720, medtem ko jih ima trenutno v 705-članskem parlamentu 176.

Socialisti ostajajo druga največja politična skupina s 139 poslanci, kar je enako kot sedaj. Liberalci, ki imajo trenutno 102 poslanca, pa naj bi jih po novem imeli 80.

Tri največje politične skupine, ki so doslej zagotavljale podporo Evropski komisiji Ursule von der Leyen, naj bi tako ohranile večino v Evropskem parlamentu. Skupaj naj bi imele 403 poslance, za večino pa jih potrebujejo 361.

Sledili naj bi skrajno desni skupini Evropskih konservativcev in reformistov s 73 evroposlanci ter Identiteta in demokracija s 58 mandati. Zeleni naj bi glede na projekcijo imeli 52, Levica pa 36 poslancev.

98 poslancev trenutno ni v nobeni politični skupini. Med njimi jih je 45 nepovezanih, 53 pa je novoizvoljenih poslancev, ki še niso člani nobene od političnih skupin sedanjega sklica Evropskega parlamenta.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že v nedeljo po prvih objavljenih projekcijah potrdila zmago EPP. Vodja EPP Manfred Weber je poudaril, da ima zmagovalec volitev pravico imenovati predsednika oziroma predsednico Evropske komisije. Socialdemokrate in liberalce je povabil, naj se pridružijo EPP v njihovem prodemokratičnem proevropskem zavezništvu, je pa tudi že dal vedeti, da njegova politična skupina ne bo sodelovala s strankami, ki Evropo postavljajo pod vprašaj.

LQnjh3W6bjs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.