STA

 |  Politika

Irena Joveva že drugič v Evropski parlament

Nekdanja novinarka si je kot evroposlanka prizadevala za svobodo medijev in transparentno delovanje politike

Nosilka liste Gibanja Svoboda Irena Joveva je bila tokrat drugič izvoljena v Evropski parlament, pred petimi leti sicer kot nosilka Liste Marjana Šarca (LMŠ). Nekdanja novinarka si je kot evroposlanka prizadevala za svobodo medijev in transparentno delovanje politike. V tokratni volilni kampanji je izpostavljala tudi boj proti sovražnemu govoru.

V Ljubljani živeča Jeseničanka Joveva se je rodila 26. februarja 1989 v Kranju. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, leta 2017 pa z nalogo Odnos Evropske unije do makedonskega nacionalnega vprašanja zaključila še magistrski študij.

Novinarsko pot je začela v notranjepolitičnem uredništvu STA, v tem času, leta 2014, pa za svoje delo prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije za debitantko leta. Zatem je delala kot notranjepolitična novinarka na komercialni Pop TV.

Leta 2019 je bila prvič izvoljena v Evropski parlament kot vodilna kandidatka LMŠ. Slednja se je leta 2022, potem ko se na volitvah ni uspela prebiti v državni zbor, pripojila Gibanju Svoboda, tako da je Joveva delo nadaljevala kot evroposlanka te stranke. V Evropskem parlamentu je bila članica odbora za kulturo in izobraževanje, bila pa je tudi podpredsednica pododbora za javno zdravje.

Kot evropska poslanka si je med drugim prizadevala za svobodo medijev in transparentno delovanje politike. 

Kot cilja v novem mandatu je izpostavila plačana pripravništva in enakopravnost slovenščine v digitalnem svetu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.