STA

 |  Svet

Apple predstavil nove funkcije umetne inteligence

S tem želi dohiteti svoje tekmece, ki ga prehitevajo na področju uvajanja umetne inteligence

Ameriški tehnološki velikan Apple je v ponedeljek predstavil nabor novih funkcij umetne inteligence za svoje naprave Apple Intelligence in partnerstvo s podjetjem OpenAI. S tem želi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dohiteti svoje tekmece, ki ga prehitevajo na področju uvajanja umetne inteligence.

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je na sedežu tehnološkega velikana v kalifornijskem mestu Cupertino v Silicijevi dolini odprl letno konferenco razvijalcev tehnologije Worldwide Developers Conference in dejal, da bodo sedaj izkušnje z Applovimi izdelki dvignili na novo raven.

Apple je pri tem sodeloval z organizacijo OpenAI, ki je leta 2022 s programom ChatGPT začela novo obdobje generativne umetne inteligence. "Zelo smo veseli sodelovanja z družbo Apple, ki bo ChatGPT še letos vključila v svoje naprave. Mislim, da vam bo zelo všeč," je na družbenih omrežjih objavil direktor OpenAI Sam Altman.

Applova inteligenca bo dodana tudi novi različici operacijskega sistema iOS 18, ki so jo prav tako predstavili v ponedeljek.

Vodstvo družbe Apple je poudarilo, da so bili v Apple Intelligence vgrajeni zaščitni ukrepi za varovanje zasebnosti, tako da digitalna pomočnica Siri in drugi izdelki ne bodo ogrožali zasebnosti uporabnikov.

Sistem postavlja zmogljive generativne modele v samo jedro naprav, je zagotovil višji podpredsednik Applovega programskega inženiringa Craig Federighi. "Na podlagi vašega osebnega konteksta vam zagotavlja informacije, ki so za vas najbolj koristne in relevantne, vašo zasebnost pa varuje na vsakem koraku," je dejal.

Vendar pa temu ne verjame razvpiti Elon Musk, ki je naznanil, da bo zaradi varnosti v svojih podjetjih, kot sta Tesla in SpaceX, prepovedal uporabo telefonov iPhone.

"Apple nima pojma, kaj se dejansko dogaja, ko vaše podatke preda OpenAI," je na svojem mediju X zapisal Musk, ki razvija svoje konkurenčno podjetje xAI in hkrati toži OpenAI - podjetje, ki ga je leta 2015 pomagal ustanoviti.

Apple Intelligence, ki deluje le na podlagi interne tehnologije podjetja, bo uporabnikom omogočal ustvarjanje lastnih simbolov čustev na podlagi opisa v vsakdanjem jeziku ali ustvarjanje kratkih povzetkov elektronskih sporočil v poštnem nabiralniku.

Tudi glasovna pomočnica Siri bo dobila nadgradnjo z umetno inteligenco in bo prikazana kot utripajoča lučka na robu zaslona. Federighi je povedal, da lahko uporabniki v dogovoru z družbo OpenAI izberejo možnost, da s ChatGPT izboljšajo Siri pri določenih zahtevah.

Siri, predstavljena pred več kot 12 leti, že dolgo velja za zastarelo funkcijo, ki jo je prehitela nova generacija pomočnikov, kot je ponudba podjetja Open AI GPT-4o.

GPT-4o se je prejšnji mesec znašel na naslovnicah časopisov, ko je igralka Scarlett Johansson podjetje OpenAI obtožila, da je kopiralo njen glas za pomočnico, potem ko je sama zavrnila ponudbo za sodelovanje s podjetjem. Podjetje OpenAI je to zanikalo, vendar je začasno ustavilo uporabo novega glasu v svojih izdelkih.

Apple se je dolgo časa izogibal umetni inteligenci, vendar pa je pritisk konkurence postal prevelik. Microsoft ga je namreč po uvedbi umetne inteligence v svoje storitve po tržni vrednosti prehitel.

Vlagatelji na Wall Streetu nad napovedmi o umetni inteligenci niso bili preveč navdušeni, saj se je cena delnic družbe Apple ob zaključku trgovanja v ponedeljek znižala za skoraj dva odstotka.

Q_EYoV1kZWk

TuwMJUq78uE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.