Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Joan Baez: Jaz sem hrušč

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim

Na Kinodvorišču (Atrij Slovenskih železnic) bo, 18. junija ob 21.30 premiera filma Joan Baez: Jaz sem hrušč, ki so ga režirale Miri Navasky, Maeve O’Boyle in Karen O’Connor. Gre za intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

"Nisem svetnica, jaz sem hrušč," je v svoj dnevnik zapisala 13-letna Joan, namigujoč na neskladje med svojim zunanjim in notranjim življenjem. Dokumentarec, ki ni niti običajna biografija niti klasičen koncertni film, spremlja "kraljico folka" na poslovilni turneji leta 2018 ter oživlja njeno preteklost z brskanjem po bogatem osebnem arhivu: družinskih filmih, najstniških dnevnikih in risbah, posnetkih psihoterapij ter zvočnih pismih.

Joan Baez je zaslovela pri osemnajstih, pri enaindvajsetih se je znašla na naslovnici revije Time, imela je kratko, a intenzivno romanco z mladim Bobom Dylanom in kot glasna zagovornica državljanskih pravic korakala ob Martinu Luthru Kingu. V otroštvu je bila pogosto tarča rasizma (njen oče je bil Mehičan), borila se je tudi z anksioznostjo.

"Joan Baez je bila večja kot katerakoli folk pevka dotlej. Bila je pravi fenomen. Nezemeljski sopran, eterična lepota: ljudje še nikoli niso videli ali slišali česa podobnega. Moški so se zaljubljali vanjo, ženske so ji želele biti podobne. Postala je ikona nove generacije glasbenikov, skupaj z Bobom Dylanom, Leonardom Cohenom, Joni Mitchell, Patti Smith in podobnimi. Toda med legende se ni zapisala le zaradi izjemne nadarjenosti, ampak tudi zaradi politične zagnanosti. Veliko preden je ‘zvezdniški aktivizem’ postal moderen, je s svojim vplivom ter predanostjo nenasilju ljudem lajšala trpljenje in se borila proti nepravičnosti. Zanjo je bilo osebno vedno politično," je zapisala Karen o'Connor.

HEKHH09sEZw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.