Izak Košir

 |  Mladina 25  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Alojz Krivograd - Futy

Iskal sem življenje, našel sem smrt, Muzej Ravne na Koroškem, Ravne na Koroškem

Do 02/11

Alojz Krivograd - Futy (1964–1992) je kot fotograf najprej delal za študentsko Tribuno in pozneje za Mladino. Njegove posnetke z vojnih žarišč na Balkanu so objavljali Observer, Time in Globus; eden je pristal celo na naslovnici Newsweeka. Poleti leta 1992 se je odpravil v dolino reke Drine, od tam pa septembra proti Foči, kjer so ga zajele srbske paravojaške sile in ga priprle. Potem se je za mladim fotografom izgubila sled. Domnevno naj bi končal v množični grobnici v jami Piljak, odkriti leta 2001. Muzej Ravne na Koroškem je v torek, 18. junija, na dan, ko bi dopolnil 60 let, odprl razstavo njegovih fotografij z bojišč na Balkanu.

10. trienale sodobne umetnosti U3, Moderna galerija, Ljubljana

21/06—17/11

Kustos Tevž Logar je jubilejni trienale sodobne umetnosti U3 naslovil Proti toku časa in na razstavo uvrstil novejša umetniška dela, ki neposredno odsevajo današnji čas; tudi teme biopolitike, okolja, migracij, tehnologije, spomina, nasilja, prevpraševanja vladajočih paradigem. Med drugim bodo na ogled dela Marjetice Potrč, Tobiasa Putriha, Ulaya, Vadima Fishkina, Dube Sambolec, Jasmine Cibic, Staša Kleindiensta, Mateja Andraža Vogrinčiča, Maje Smrekar, Nike Autor ... med približno 40 sodelujočimi umetniki pa ob najvidnejših najdemo tudi številne šele uveljavljajoče se avtorje.

Adriana Maraž: skriti opus, več prizorišč, Ljubljana

Do 03/08

Dela ene najpomembnejših jugoslovanskih vizualnih umetnic Adriane Maraž (1931– 2015) so na ogled na kar treh razstavah. V Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov – v hiši, kjer je umetnica ustvarjala – so razstavljeni slikarski portreti. V Ateljeju Maraž&Bernik v isti hiši – v delu bivalnega ateljeja, kjer je umetnica ustvarila glavnino opusa – je na ogled dokumentarna predstavitev. Na Društvu likovnih umetnikov Ljubljana pa so prikazana zgodnja grafična dela in fotografski portreti. Osrednjo retrospektivno razstavo, posvečeno umetnici, bodo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru odprli 11. julija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.