STA, uredništvo

 |  Kultura

Praznik glasbe / Danes brezplačni koncerti v kar 25 mestih

Največ nastopajočih bo v Ljubljani, in sicer več kot 70 zasedb in izvajalcev na kar 31 lokacijah po mestu. Vse od parka Tabor, do kotičkov ob in na Ljubljanici, strogega mestnega jedra ter Šiške, Golovca in Črnuč.

Zamisel o svetovnem dnevu glasbe se je porodila leta 1976 v Franciji

Zamisel o svetovnem dnevu glasbe se je porodila leta 1976 v Franciji
© praznikglasbe.si

Slovenija se na današnji prvi poletni dan že 11. pridružuje praznovanju svetovnega dneva glasbe. Lani se je pobudi pridružilo 15 krajev, tokrat bo glasba odzvanjala v 25 mestih. V Ljubljani, kjer bo dogajanje potekalo na 31 lokacijah, bodo praznik ob 11. uri počastili v Slovenski filharmoniji.

Praznik glasbe poteka v skladu s smernicami iniciative Fete de la musique, ki v ospredje postavlja žive glasbene dogodke raznolikih glasbenih žanrov, ki jih izvajajo tako profesionalni kot ljubiteljski glasbeniki. Njegov osnovni namen je že od leta 1982, ko se je prvič zgodil v Franciji, postaviti v živo izvajano glasbo v ospredje, na ulice in jo približati ljudem tudi na krajih, kjer običajno ni pogosto zastopana.

Festival tako poteka na prostem, na ulici, v parkih in igriščih. Je tudi priložnost, da se glasba pojavi na prizoriščih, kot so muzeji, bolnišnice in drugi javni prostori. Nastopijo lahko vsi glasbeniki, ki željo muzicirati, vsi koncerti pa so za javnost brezplačni.

V Ljubljani so se pobudi na novo pridružili med drugim ustanova Imago Sloveniae, Pinelina dnevna soba in ekipa Blau Pin. Na enem od prizorišč bo tudi klavir, kjer se bodo predstavili pianisti različnih starosti in žanrov, so sporočili iz Slovenskega glasbenoinformacijskega centra.

»Pomen sobivanja glasbe v javnem prostoru in njena dostopnost je izrednega pomena. Letošnji poudarek je zato na ulični glasbi, na tako imenovanem buskingu ali uličnem nastopanju, kar pomeni, bodo nastopi glasbenikov pretežno akustični, ob uporabi zgolj minimalnega ozvočenja. Želimo si, da bi spontano ulično nastopanje postalo bolj prisotno na mestnih ulicah. Zelo nas veseli, da bo na ta dan glasba v Novi Gorici in Gornji Radgoni dobila prostor v domovih za starejše, odmevala bo tudi na številnih mostovih, na Ljubljanici, številnih trgih in lokacijah, kjer je morda vsak dan ne pričakujemo.« 

Slovenski glasbenoinformacijski center SIGIC

Statistični urad je ob dnevu objavil podatke za leto 2022. Kot izhaja iz objavljenega, so petino kulturnih prireditev predstavljali koncerti in druge prireditve, povezane z glasbo.

Kulturne ustanove v Sloveniji so leta 2022 pripravile 3843 koncertov različnih glasbenih zvrsti, največ zborovske in vokalne glasbe. Vseh prireditev, povezanih z glasbo, pa je bilo 5187 ali povprečno 14 na dan.

Glasbene ustanove so v letu 2022 zaposlovale 471 ljudi, večino med njimi po pogodbi za polni delovni čas (96 odstotkov). Nekaj več kot 15 odstotkov zaposlenih je bilo mlajših od 35 let. K umetniškemu ustvarjanju glasbenih ustanov pomembno prispevajo tudi zunanji sodelavci - takih je bilo 1.594, med njimi največ samozaposlenih v kulturi.

Koncertov in drugih z glasbo povezanih prireditev se je udeležilo 1,2 milijona obiskovalcev. V povprečju so bili bolj priljubljeni koncerti popularne in zabavne glasbe, sledili so rock z urbano glasbo, koncerti zborovske glasbe ter simfonične in komorne glasbe. Najmanj obiskovalcev je bilo na koncertih sodobne in komponirane glasbe, kaže statistika.

Predstavljenih je bilo 3887 novih ali na novo naštudiranih del, največ, in sicer dobra četrtina, za zborovsko in vokalno glasbo ter najmanj za baletne predstave. Statistika med drugim kaže tudi, da je bilo ob koncu leta 2022 v statističnem registru delovno aktivnega prebivalstva vpisanih 1188 glasbenikov, 263 plesalcev ter 1119 učiteljev glasbe.

VODNIK PO DANAŠNJIH KONCERTIH V LJUBLJANI >>

CELOTEN PROGRAM BREZPLAČNIH KONCERTOV PO SLOVENIJI NAJDETE NA TEJ SPLETNI POVETAVI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.