Uredništvo

 |  Družba

»Na poplave in požare smo zelo dobro pripravljeni, skrbi pa me potres«

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024
© Luka Dakskobler

Srečko Šestan je človek, ki si ga na TV-zaslonih ne želimo prepogosto videvati: je namreč dolgoletni poveljnik civilne zaščite, ki navadno javno nastopi ob najhujših katastrofah. Kljub temu je ob takšnih izrednih dogodkih tudi žarek upanja. Je namreč utelešenje množice več kot 170 tisoč dobro organiziranih prostovoljcev, ki znajo zagotoviti prvo pomoč pri največjih naravnih nesrečah. Po izobrazbi je inženir lesarstva, na področju zaščite in reševanja deluje že od leta 1996, od leta 2012 pa je poveljnik civilne zaščite. Na tem mestu se je izkazal za vodstveno avtoriteto, to pa je pri usklajevanju toliko ljudi prvi pogoj za skupno akcijo.

V pogovoru za posebno poletno številko Mladine (INTERVJU 2024) je spregovoril o prostovoljnih gasilskih društvih, o tem, da smo v zadnjem obdobju doživeli nekaj zelo hudih kriz ter o tem, kako drugače bi se odzval ob požarih ali poplavah na podlagi naukov iz zadnjih let. S Šestanom se je pogovarjal novinar Borut Mekina.

Šestan je med drugim spregovoril o tem, kako se odzvati ob izrednih dogodkih. "Na poplave in požare smo recimo zelo dobro pripravljeni, skrbi pa me potres. Potres je naša največja grožnja in žal živimo na območju, ki je potresno precej ogroženo. Na območju osme stopnje po evropski potresni lestvici v Sloveniji živi več kot milijon ljudi, pri čemer je veliko objektov, v katerih ljudje živijo, potresno neodpornih."

"Imamo še eno srečo in posebnost, in sicer je to zelo velika množica prostovoljnih sestavov, zaradi česar je pri nas civilna zaščita med ljudmi še toliko bolj doma. Samo prostovoljnih gasilcev je 170 tisoč, tega ni v nobeni drugi državi.

Srečko Šestan,
poveljnik civilne zaščite

15 poglobljenih intervjujev

Tokrat si boste lahko v posebni poletni številki prebrali 15 poglobljenih pogovorov, med njimi s predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, podjetnikom in soprogom predsednice republike Alešem Musarjem, zaščitnico živali in naravovarstvenico Nevenko Rojšek Lukič, poveljnikom civilne zaščite Srečkom Šestanom, naravovarstvenico Andrejo Slameršek, županom mesta Celje Matije Kovačem, režiserko Tjašo Črnigoj, kirurgom Urošem Ahčanom, glasbenikom Vladom Kreslinom, filmsko zvezdo Špelo Rozin, sadjarjem Boštjanom Kozoletom, vizualno umetnico Heleno Tahir, pisateljem Édouardom Louisom, režiserjem Dinom Mustafićem in fotografom Matjažem Tančičem.

Posebna poletna številka je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini (NAROČITE TUKAJ). Priskrbite si svoj izvod!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.