Izak Košir

 |  Mladina 27  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Napoleon iz vžigalic (2022)

Napoleon iz vžigalic (2022)
© Dejan Ulaga

Kostumiranje, Skladišče Libertas, Koper

Do 31/08

V nekdanjem koprskem skladišču soli se s pregledno razstavo predstavlja vizualna umetnica in kostumografinja Tina Kolenik, ki izkorišča svoje telo kot prostor pomenov, pa tudi kot bojno polje, na katerem potekajo spopadi različnih kulturnih, družbenih in političnih silnic. Golo telo v umetnosti je v družbenem smislu še vedno prestopek, saj usmerja pogled čez znano in dovoljeno.

Confess, Cerkev Marije Zdravja, Piran

Do 29/10

Tudi četrta umetniška intervencija Igorja Andjelića v piranski Cerkvi Marije Zdravja izpodbija predstave o tradicionalni vlogi umetnosti v cerkvenih prostorih. Tokrat skuša v gledalcu spodbuditi doživljanje odrešenja z delom Spovednica (2024), pa tudi z videom Marine Abramović Zlata maska (2009), v katerem umetnico, ki se bo prihodnje leto predstavila na obsežni razstavi v ljubljanski Cukrarni, spoznamo kot mojstrico obredne spovedi. Mističnost prostora še dodatno poudari zvočna instalacija Alda Kumarja.

65. Jazz festival Ljubljana & Jet Black Diamonds + Kokosy + MRFY & Tschimy

10/07–13/07 & 06/07 & 11/07

Jazz festival Ljubljana bo od 10. do 13. julija gostil skoraj 100 glasbenikov z vsega sveta, ki bodo nanizali več kot 20 koncertov, segajočih od klasičnega jazza do improvizacije. Znaten del programa bo potekal na prostem, v parku Cankarjevega doma in Križankah (preostanek v dvoranah Cankarjevega doma), a tudi drugih koncertov pod milim nebom trenutno ne manjka. Posebej omenimo zaključek kranjskega Tedna mladih s tremi prodornimi pop rock zasedbami, Jet Black Diamonds, Kokosy in MRFY (sobota, 6. julija, ob 20. uri), ter nastop zunajserijskega kantavtorja Tschimyja v ljubljanski Gali Hali (četrtek, 11. julija, ob 20. uri).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.