STA

 |  Svet

»Vse Ukrajince v Evropi pozivamo, naj se pridružijo Ukrajinski legiji«

Ukrajina poziva svoje državljane v tujini, da se pridružijo boju proti ruski agresiji

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik
© Urad ukrajinskega predsednika / Flickr

Ukrajina poziva svoje državljane v tujini, da se pridružijo boju proti ruski agresiji. S tem namenom sta Kijev in Varšava, ki gosti največje število Ukrajincev zunaj domovine, sklenila dogovor o oblikovanju posebne prostovoljske legije. Ukrajinska vojska upa, da bo na ta način vsaj nekoliko olajšala svoje težave s pomanjkanjem mož na fronti.

Dogovor o oblikovanju posebne enote s sedežem na Poljskem sta v ponedeljek s podpisom novega varnostnega sporazuma v Varšavi sklenila voditelja držav, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poljski premier Donald Tusk.

"Vse Ukrajince v Evropi pozivamo, naj se pridružijo Ukrajinski legiji. Vaš prispevek je neprecenljiv v našem boju za svobodo in neodvisnost," je v torek sonarodnjakom v tujini prek družbenih omrežij sporočil ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov.

Po skoraj dveh letih in pol intenzivnih spopadov z ruskimi silami se ukrajinska vojska vse bolj sooča s pomanjkanjem kadra, da zapolni svoje vrste.

Že samo na Poljskem, ki gosti največjo ukrajinsko skupnost, po nekaterih ocenah živi 300.000 ukrajinskih moških, primernih za bojevanje, piše francoska tiskovna agencija AFP. Poljska in Nemčija sta dolgo bili glavni destinaciji za Ukrajince, ki so se selili na zahod, njihova populacija pa se je še bistveno povečala po začetku ruske agresije februarja 2022.

Ukrajinska vojska upa, da bo tako v svoje vrste privabila nove rekrute. Pred tem so aprila ukrajinske oblasti začasno ukinile večino konzularnih storitev za vojaške obveznike v tujini, torej moške, stare med 18 in 60 let. Starostno mejo za vpoklic v vojsko pa so znižali s 27 na 25 let, da bi olajšali mobilizacijo.

Umerov je dejal, da bodo tisti, ki se bodo pridružili novi legiji na Poljskem, tam usposobljeni za bojevanje, prav tako pa naj bi prejeli najboljšo opremo. Visoko število žrtev in dejstvo, da konca vojne ni na vidiku, sicer pomeni, da se marsikateri Ukrajinec želi izogniti vpoklicu, s tem namenom številni tudi bežijo iz države.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.