Hudo / Pivski kamni
Za več pene in okusa
V vročih poletnih dneh pivoljubi radi dajejo prednost točenemu pivu, ker je hladno in se lepo peni. Da pivo iz pločevinke pri tem ne bi zaostajalo, so japonski oblikovalci pred leti ustvarili piksno z dvema jezičkoma za odpiranje, ki je namenjena dvostopenjskemu nalivanju tekočine oziroma ustvarjanju pene, vendar se v praksi ni prijela. Iz podjetja Brew muse iz Minnesote v ZDA pa prihajajo posebni kamni za ustvarjanje idealne pene pri natakanju piva iz steklenice ali pločevinke. Kos salovca, metamorfne kamnine, je obrušen tako, da na pogled spominja na izkoščičeno olivo sive barve, širok je dva centimetra in visok tri, smisel pa dobi šele, ko se znajde na dnu kozarca ter čezenj prelijemo pivo. Takrat se zgodi tako imenovana nukleacija: proces, ko pijačo z ogljikovim dioksidom nalijemo v čašo in mehurčki zaplešejo, v našem primeru okoli čudodelnega kamna. Pena, ki se pri tem ustvari, ostane v kozarcu, dokler piva ne popijemo, kamen pa naj bi tudi poudaril okus in zmanjšal kislost. Kadar ga ne namakamo v pivu, ga imamo lahko v zamrzovalniku, pa bo ob uporabi pijačo še hladil.
Draga bralka, dragi bralec. Kdor želi danes ohraniti trezno glavo, mora imeti dostop do kakovostnih informacij.
Svet je, žal, nasičen z informacijskim šumom, dobre in premišljene analize, komentarji, recenzije in napovedi pa so v Mladini dostopni zgolj naročnikom. Ta prispevek smo za vas izjemoma odklenili.
Naredite tudi vi kaj zase, postanite naš naročnik in preizkusite Mladinin učinek.